Родина народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука продала шість нафтозаводів у Росії, зокрема підсанкційний “Новошахтинський завод нафтопродуктів”. Про це повідомляють “Схеми”.

Згідно з повідомленням, родина народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука позбулася шести підприємств у Росії, задіяних у нафтопереробці та нафтопродажу. Серед них – “Новошахтинський завод нафтопродуктів”, який потрапив під українські санкції.

Так, за даними реєстру юридичних осіб Росії, 5 квітня 2021 року російська компанія “Юг Енерго”, яку, відповідно до декларації Віктора Медведчука контролює його дружина Оксана Марченко, змінила власників.

Відтепер частку в 93% контролює російська компанія “Петон інвест технолоджи”, яка є дочірньою компанією “Науково-дослідного проєктного інституту нафти та газу “Петон”, який є великим підрядником Газпрома. Власниками “Петону” є бізнесмен так науковець із Уфи Ігор Мнушкін, який заснував компанію у 1990 році та володіє 80% акцій, та Андрій Гранкін, який володіє 20% акцій. Зазначається, що Гранкін до переходу у “Петон” очолював головне управління Росгвардії у Москві, а ще раніше був помічником колишнього міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева.

Крім того, оскільки “Юг Енерго” є материнською компанією нафтопереробного бізнесу умовної групи НЗНП, родина Медведчука втратила контроль і ще над п’ятьма підприємствами – НЗНП, “Югтранс-НЗНП”, “НЗНП Інжиніринг”, “Роузвуд Шиппінг” та “Новошахтинський завод нафтопродуктів”. Останній, за даними Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО), постачав нафтопродукти в ОРДЛО.

При цьому зазначається, що родини нардепа Медведчука і його соратника Тараса Козака продовжують володіти компанією НЗНП Трейд, яка на сумнівному конкурсі отримала право видобувати нафту та Гавриківському родовищі у Ханти-Мансійському окрузі, запаси якого оцінюють у майже 137 млн тонн). Засновниками “НЗНП Трейд” продовжують залишатися цивільна дружина Тараса Козака Наталія Лавренюк (25%), “Ренесанс” Оксани Марченко (61%) і “Фінконсалтпро” (14%).

Відзначимо, що дружина лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука Оксана Марченко у власному фільмі «Паломніца» взяла на себе образ жебрачки.

У черговій серії свого фільму «Паломніца» Оксана Марченко особисто зіграла роль жебрачки, яка просить милостиню під чоловічим монастирем у Києві.

А вже у наступному епізоді Марченко у своєму авто ділиться думками про жебраків.

«Чому ми так боїмося жебраків і заразитися вірусом злиднів? Чому ми думаємо про те, що нас побачать поруч із ними, і проходимо повз? А може, питання зовсім не в грошах, а в нашій гордині — ще одному гріху, який руйнує нас зсередини», — запитала Марченко.

Київський апеляційний суд постановив стягнути з народного депутата Віктора Медведчука відшкодування витрат видавництва Vivat на розгляд справи щодо заборони поширення книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” у розмірі близько 140 тис. гривень. Про це адвокат журналіста В’ячеслав Якубенко написав у Фейсбуці.

“Апеляційний суд задовольнив заяву видавництва “Віват” і додатковою постановою стягнув з Медведчука 139,5 тис. гривень, витрачених видавництвом на правову допомогу в апеляційній інстанції”, – написав адвокат.

“Тепер це спір про гроші. Грошима Медведчук не поступиться: подаватиме касаційну скаргу”, – вважає юрист.