«Санкції РНБО – це спроба вирішити проблеми простими і примітивними методами» – Максим Нефьодов

Поділитися:

Рада національної безпеки та оборони на засіданні 2 квітня вперше в історії України ввела персональні санкції проти десяти контрабандистів, які, за даними спецслужб, є “лідерами” у цій галузі, заявив президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення.

“Вперше в історії України впроваджені персональні санкції, зокрема заблоковані активи та майно осіб, яких за аналітичними даними апарату РНБО та за даними Служби безпеки України можна назвати топ-10 української контрабанди”, – зазначив Зеленський, при цьому не назвавши прізвища.

Він додав, що в майбутньому подібні санкції будуть введені й проти інших контрабандистів.

«Сьогодні це була перша десятка. Але точно не остання», – підкреслив президент.

Також, за словами Зеленського, десятки співробітників митниці в регіонах відсторонені від роботи.

«Контрабанда – це економічний тероризм проти України. Втрати України становлять близько 300 млрд гривень, які недоотримав бюджет. З них майже 100 млрд через неефективну роботу митниці … Десятки чиновників податкових органів відсторонені від роботи. А ще ми готуємо законодавчі зміни, наслідком яких буде кримінальна відповідальність за нечесне податкове декларування», – зазначив президент.

Подробиці теми розповів колишній глава Державної митної служби України Максим Нефьодов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Для мене цей список не став несподіванкою, бо це, відверто кажучи, просто спроба складні проблеми вирішити простими й досить примітивними методами. Це ситуація тієї горезвісної «суцільної перемоги», яку всі шукають. Зараз абсолютно ніхто з так званих контрабандистів реально не постраждав. З огляду на те, що в санкціях йде мова лише про малу кількість тих осіб, які пов’язані зі схемами ввезення в країну контрабанди, то нині це просто гучний піар. Наші правоохоронці теж зараз абсолютно щасливі, тому що замість того, щоб відкривати кримінальні справи, проводити важкі розслідування і доводити правду в судах, вони можуть нічого не робити й просто вказувати пальцем на так званих «поганих хлопців». На кого і на що саме влада наклала санкції – для мене все ще є загадкою. Адже якщо хто не в курсі, то контрабандисти у нас в країні – це не люди, яких потрібно шукати ночами з собаками і прослушками. Найчастіше, це люди, які ходять по ефірах, знаходяться у Верховній Раді, ходять на Банкову і називають себе бізнесменами. Хоча насправді їх головний інструмент роботи – це мобільний телефон, де записані номери митників, прикордонників, співробітників СБУ та ДБР», – сказав Нефьодов.

Він вважає, що для людей зі списку санкцій, фактично нічого не зміниться. Адже як би ми не оцінювали санкції з юридичної точки зору, але в разі того ж телеканалу, можна було прикрити його роботу просто відкликавши ліцензію. Що ж можна зробити з торговими компаніями? Адже кожен день в Україні реєструють сотні таких підприємств, яких насправді фізично не існує.

«Саме вони можуть надавати логістичні функції. Ці люди в списку санкцій – посередники. І дуже ймовірно, що вони не є власниками цих контрабандних товарів. Це не історія, коли у нас є певний чесний бізнес і погані контрабандисти. Це про те, що у нас в Україні є цілий прошарок суспільства і людей, які через корупцію забезпечують собі таку посередницьку функцію. І поки ці люди на волі й поки влада не показала корупціонерам, що буде їх реально садити за порушення закону – у нас нічого не зміниться», – вважає він.

Нефьодов каже, що ніщо не завадить закритим фірмам знову відкритися під іншим ім’ям. І що на практиці такі методи не спрацюють в боротьбі з контрабандою.

“Напевно це сумно для них. Те, що влада заблокувала ці 60 компаній. І, напевно, їм доведеться заплатити декілька десятків тисяч доларів для того, щоб відкрити аналогічні фірми. Але це просто виглядає смішно в контексті реальної боротьби з контрабандою», – сказав колишній глава митниці.

Нагадаємо, що після засідання РНБО 2 квітня, на якому прийнято рішення про введення санкцій проти десяти топ-контрабандистів, Державна митниця відсторонила понад 100 своїх співробітників в різних регіонах.

Як повідомляє пресслужба митниці, 100 осіб відсторонили від виконання посадових обов’язків на підставі листа Управління внутрішньої безпеки Державної митниці. Серед відсторонених – 17 керівників митниць і митних постів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу