$39.54 €42.05
menu closed
menu open
weather +7 Київ

Гордон – Росії: Думайте, як рятувати громадян РФ від бідності, злиднів і від обдовбаності соловйовським послідом, а не Україну атакувати

Гордон – Росії: Думайте, як рятувати громадян РФ від бідності, злиднів і від обдовбаності соловйовським послідом, а не Україну атакувати Гордон: Сьогодні повторення сценарію 2014 року не буде, хай як хто в Росії не сподівається на те, що це можливо
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Влада РФ має думати не про напад на Україну, а про те, як врятувати від злиднів своїх громадян у Росії. Про це в ефірі програми "Персонально ваш" на радіостанції "Эхо Москвы" 8 квітня заявив український журналіст Дмитро Гордон.

"Сьогодні повторення сценарію 2014 року не буде, хай як хто в Росії не сподівається на те, що це можливо. Сьогодні українська армія не просто спроможна дати відсіч агресору – вона дасть відсіч агресору. І гарячі голови в Росії мають розуміти, що ситуація дуже змінилася. Якщо на початку 2014 року українські війська не уявляли, як це стріляти по росіянах, не уявляли, тому що це були братські народи. І в голові не вкладалося, як це брати можуть прийти до братів забирати територію. Сьогодні ми всі знаємо про Росію, про путінську Росію, ми чудово знаємо, чого від неї чекати, і українська армія стрілятиме – стрілятиме на ураження", – підкреслив Гордон.

Він зазначив, що пересування українських військ територією України не має хвилювати Росію.

"Українська армія сьогодні має зброю, про яку Росія уявлення не має. Вона цю зброю застосує в разі, якщо хто-небудь із російської армії перетне кордони з Україною. А якщо ні, усе буде спокійно. Забудьте про Донбас. Донбас – це територія України, тому, куди Київ піде на своїй території, не має хвилювати Росію взагалі. Ваші громадяни – у Російській Федерації. Думайте про них. Думайте про те, як рятувати ваших громадян на території Російської Федерації від бідності, злиднів і від обдовбаності соловйовським послідом", – сказав журналіст.

За його словами, Україна сама вирішуватиме, коли її армія увійде на окуповані території на сході країни.

"Донбас є невід'ємною частиною України і територією України, і що українські війська, українські громадяни робитимуть на своїй території, турбує тільки Україну. Якщо українські війська або українські громадяни вважають за потрібне увійти на Донбас для того, щоб вибити звідти російських громадян, які невідомо чому й навіщо там перебувають, це зроблять тоді, коли дасть наказ верховний головнокомандувач", – резюмував Гордон.

Гордон – росіянам: Якщо прийдете до нас із війною, у Росію підуть тисячі трун і Путіну доведеться пояснювати матерям РФ, якого біса він поперся в Україну. Читайте повну версію інтерв'ю

Контекст

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

Останнім часом ситуація на Донбасі загострилася. Зокрема, 26 березня 2021 року в районі селища Шуми Донецької області незаконні збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях. Загинуло четверо військовослужбовців, включно з підполковником Сергієм Ковалем, ще двоє дістали поранення. Згодом головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак уточнив, що українські військові загинули біля Шумів унаслідок снайперського вогню.

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ й очевидці почали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною (за оцінками американських посадовців, РФ могла перекинути до кордону приблизно 4 тис. військовослужбовців).

Хомчак 30 березня підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму, що "створює загрозу для військової безпеки держави". Українська розвідка заявляла, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території завдяки введенню регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

В Офісі президента 1 квітня розповіли, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим тиші понад 570 разів. Цього самого дня українська розвідка повідомила, що РФ готова до ескалації ситуації на Донбасі. Не відкидали також спроби просування окупантів углиб України.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, нинішня ескалація з боку РФ на Донбасі є системною і наймасштабнішою протягом останніх років.

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США в Європі оголосило максимальну готовність. Колишній командувач американської армії в Європі Бен Годжес вважає, що стягування військ може бути "позерством Росії" і "перевіркою" адміністрації нового президента США Джо Байдена.