fbpx

Мій чоловік, навпаки, був зразком для наслідування. Його зайнята самотня мама з останніх сил стежила за тим, щоб він був охайно одягнений, ввічливий зі старшими, пристойно поводився. Іншу виховну роботу довершувала бідність

Мій чоловік, навпаки, був зразком для наслідування. Його зайнята самотня мама з останніх сил стежила за тим, щоб він був охайно одягнений, ввічливий зі старшими, пристойно поводився. Іншу виховну роботу довершувала бідність. Він не розкидав речі, тому що розкидати було ніде. Та й нічого. Він займався спортом, тому що це було безкоштовно, а інші розваги коштували грошей. Він виховував молодшого брата, рано почав заробляти, оскільки кишенькових грошей йому не давали.

Хто сказав, що бути хорошою дитиною погано? Наскільки я пам’ятаю свої шкільні роки, зразкові діти завжди користувалися перевагами свого становища. Вони були гордістю батьків, гордістю класу, школи, вишу…

Моєму чоловікові – як людині і як працівникові – ніколи не заважала його зразковість. Навіть навпаки. Від багатьох важких рішень він був позбавлений з однієї простої причини: там, де для іншого є як мінімум два шляхи, два виходи, – для нього всього один. Я не можу не заздрити такій цілісності.

З іншого боку, ця цілісність і безгрішність заважають йому бути хорошим батьком. А головне – заважають йому отримувати задоволення від свого батьківства. Як батько він в якомусь сенсі неповноцінний. Те, що у інших виходить легко і природно, варте йому болісних зусиль.

У нього непрості і не дуже комфортні відносини з дітьми. Він відчуває тягар відповідальності за їхнє виховання і за те, що з них вийде, намагається їх виховувати на власному прикладі. Виходячи зі свого досвіду, він хоче затвердити їх на прямій дорозі. І з розпачем бачить безплідність цих спроб.

Варто йому відвернутися, відволіктися – і діти знову в полоні своїх інстинктів. Кожне з них намагається захистити свою власність, одночасно нагло посягаючи на власність іншого. Якщо вони затівають удвох якусь справу, то примудряються посваритися і побитися прямо на початку або навіть ще до початку. Виняток становлять різні протизаконні акції: тут вони можуть діяти дружно і злагоджено і навіть покривати один одного.

Він щиро не розуміє, що заважає їм бути хорошими.

“Ось я у ваші роки …”, – каже він з почуттям. “Ну-у, це ти-и …”, – відповідають вони.

Інша справа – мама. Мама в дитинстві була щось! Вона брехала і хвалилася найбезсоромнішим чином. Вона шахраювала під час гри. Знала безліч непристойних пісень, віршиків і примовок. Водилася з поганими хлопцями, справжніми хуліганами. Обмалювала і списала в школі всю свою світло-зелену парту.

Ще мама крала. У дідуся була колекція монет, акуратно розкладених в плоских коробках по країнам і рокам.

У декількох коробках лежали монети сучасні – ті, що ще в ходу. Мама, яка вже ходила в школу і знала цифри, незабаром це діло розкусила і стала витягувати монетки собі на морозиво.

Одного разу вона вигребла досить багато і накупила цукерок на всю компанію. Цукерок було стільки, що всі наїлися до відрази і випльовували недоїдене прямо на асфальт.

А іншим разом мама знайшла на вулиці п’ять рублів. І купила собі в “Дитячому світі” чорний блискучий пістолет і коробку пістонів. Теплими травневими вечорами вона з двома хлопцями забиралася в палісадники, засовувала руку з пістолетом в кватирки першого поверху і бабахала. А потім вони тікали і вважали це дуже захоплюючою грою.

Ще мама була досвідченим симулянтом. Природа нагородила її кепськими рихлими гландами. Їх завжди можна було пред’явити будь-якому лікарю або шкільній медсестрі в якості пропуску на свободу. Вдома, де в гландах ніхто нічого не розумів, можна було кинути термометр в склянку з чаєм, а потім обережно збити ртуть до прийнятних цифр.

Потім мама підросла і перестала гепати портфелем своїх товаришів по піонерській організації. Вона перестала разом з друзями красти металобрухт у паралельного класу. І дуже рідко викидала у вікна крейду і ганчірку – тільки коли вчителі через неуважність забували їх забрати з собою на час перерви.

Замість усього цього мама зайнялася боротьбою за мир і міжнародну справедливість.

Вечорами, накручуючи чуб на бігуді, вона прислухалася, чи не кинули імперіалісти в свої  м’ясорубки якогось прогресивного африканського діяча. Якщо кинули – це була велика удача. Тоді назавтра мама приходила в школу раніше, а там вже чекали її друзі з клубу інтернаціональної дружби.

Всі разом вони писали протест, а потім під час уроків ходили по класах, збираючи підписи. В принципі, таким чином можна було прогуляти все шість уроків. Але мама була хорошим товаришем і завжди ділилася з іншими. Вони складали графік – хто куди на якому уроці ходить. Іноді прямо з ранку в клуб являлися парламентарії з яких-небудь класів, де очікувалася контрольна, і просили зібрати у них підписи саме в потрібний момент. Сила цієї справи була в тому, що жоден вчитель не наважувався протестувати, як би не ламало це його навчальні плани.

Остання історія занадто складна поки для моїх дітей, тож я їм її не розповідала. Та й життя тепер інше.

Навіть коли підростуть, вони навряд чи зможуть відчути смак того дивного часу, в якому жили ми. У їхнього часу буде інший смак, який, можливо, не дано буде відчути нам.

Хоча деякі речі залишаються незмінними протягом багатьох поколінь.

Ми заходимо в під’їзд і бачимо свіжі чорні плями на побілці стелі, до деяких прилипли обгорілі сірники.

Видовище таке собі. Чоловік у відчаї Застань він зараз на місці злочину тих, хто це зробив, їм би було непереливки. Як стовідсотковий творець, він не може зрозуміти руйнівників. У нього зовсім відсутні деструктивні нахили.

Мене так само засмучують і обурюють чорні плями на стелі. Якби я зловила цих хуліганів… Що б я з ними зробила? Який запобіжний захід застосувала?

Не знаю. Вся справа в тому, що це мій під’їзд. Той самий, в якому я росла. Грілася взимку біля батарей, пускала влітку з вікон мильні бульбашки і паперових голубів. Палила перші в житті сірники. І, між іншим, припікала їх до побілки стелі – це було дуже захоплююче. Мені тоді не здавалося, що це так вже псує вигляд під’їзду. У дітей зовсім інші естетичні критерії. Вся моя компанія цим займалася.

Тепер вони всі повиростали, роз’їхалися, тільки я все ще тут живу. Роздивляюся зіпсовану стелю і міркую, хто може вирости з цих хлопчиків і дівчаток. А ким стали мої приятелі? Бізнесмен. Режисер на телебаченні. Начальник відділу в друкарні. Мати двох дітей. Рецидивіст. Слюсар-складальник на заводі. Продавщиця.

Увечері я чую через двері сміх і гамір на сходовому майданчику. Запах тютюнового диму, ламкі підліткові голоси, які дорослі просто не можуть слухати без роздратування. Вискакую на сходи, повна рішучості розігнати всіх подалі. Знайшли місце. Нехай йдуть у двір, в інший під’їзд, куди завгодно. Нічого тут смітити, диміти і галасувати.

Двоє хлопців і дівчина біля вікна. Дівча тутешнє, з нашого під’їзду, хлопці незнайомі. Всі троє обертаються на мої кроки і вітаються. Після цього мені якось ніяково на них кричати. Досить миролюбно прошу їх не кидати недопалки на підлогу. Гаразд, ми не будемо, відповідають вони. Будуть, звичайно, куди ж ще їх кидати? Я йду додому, дістаю з помийного відра порожню консервну бляшанку і виношу в під’їзд, щоб їм було куди струшувати попіл і кидати недопалки. Терпіти не можу недопалків на підлозі.

Діти мої за цей короткий час вже встигли посваритися і тепер сидять, надувшись, з доріжками сліз на щоках – чекають, щоб мама пожаліла і помирила Вони ніколи не звертаються з такими речами до батька – не скаржаться, не шукають співчуття, не намагаються довести свою правоту. Тато – інша людина. Він не пожаліє.

Зате мама – та все зрозуміє. Вона сама була ще гіршою.

Мені здається, головне для них не в тому, що мама в дитинстві була такою нестерпною дитиною, а в тому, що, не дивлячись на все погане, вона виросла і стала цілком хорошою мамою, не злою, терплячою, справедливою. Мамою, яка все розуміє і вміє прощати. І навіть такий хороший тато, у якого не було і немає ніяких недоліків, її полюбив і на ній одружився і живе з нею, як ні в чому не бувало.

Автор Коршунова Наталія

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, з вільних джерел, pixabay.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page