Політика

Депутат парламенту Молдови: посольство України має пояснити, чому Чауса викрали в багажнику дипломатичного авто

Депутат парламенту Молдови: посольство України має пояснити, чому Чауса викрали в багажнику дипломатичного авто

Фото: pixabay

Викрадення українського судді Миколи Чауса серед білого дня в центрі Кишинева викликає глибоке занепокоєння і багато запитань про здатність держави забезпечити безпеку громадян.

Про це під час пленарного засідання парламенту Молдови заявив депутат платформи “За Молдову” Григоре Репещук.

Він назвав підозрілим відсутність офіційної реакції влади на цю подію.

“Група озброєних людей викрала людини серед білого дня в самому центрі Кишинева. Це просто обурливо. Водночас викликає занепокоєння ставлення нашої влади до цієї ситуації. Ті, хто повинен відповідати на запитання, мовчать. Це мовчання залишає місце для інтерпретацій”, – заявив Григоре Репещук.

Депутат висловив особливий подив мовчанням президента. Він нагадав, що Майя Санду недавно обіцяла Володимиру Зеленському сприяння в екстрадиції судді. Те, що відбулося, Репещук назвав грубим порушенням законних процедур і дипломатичних принципів.

“Логічно запитати, чому дотепер не була скликана Вища рада безпеки. Викрадення людини агентами іноземних спецслужб безпосередньо стосується державної безпеки. Що робить наша контррозвідка? Якщо про це не знали, значить, в нашій системі оборони є серйозні прорахунки. Крім того, потрібно було викликати посла України, щоб він пояснив, як можна було перевезти людину в багажнику посольської машини, і якою була роль посольства в цій операції”, – підкреслив депутат платформи “За Молдову”.

Він зазначив, що йдеться про порушення прав людини, а винних потрібно знайти і притягнути до відповідальності.

Як відомо, парламент Молдови створив слідчу комісію, яка повинна з’ясувати, чи причетні до викрадення судді силові структури Молдови.

Як відомо, 3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан розповів, що його клієнта в Кишиневі викрала група невідомих озброєних чоловіків.

Згодом ЗМІ Молдови заявили, що Чауса вивезли до України на авто Toyota RAV 4, яке, як заявлено, належить посольству України. Нібито за кермом Toyota RAV 4 знаходився військовий аташе посольства Сергій Сметанюк, мандат якого закінчується 9 квітня.

Розслідувачі RISE Moldova та “Слідство.Інфо” повідомили, що, за їхніми даними, група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, пов’язані з українськими спецслужбами та силовиками. Журналісти отримали від джерел у молдовських правоохоронних органах фото закордонних паспортів десяти українців, які фігурують у справі про викрадення.
За даними журналіста Юрія Бутусова, викраденням Чауса займалися працівники ГУР Міноборони України. Однак цю операцію не узгодили з Молдовою, хоча ця країна вважається дружньою, а її спецслужби могли б посприяти успішній реалізації планів українських служб. До того ж в Молдові 22 квітня мав засідати Верховний суд за поданням екссудді політичного притулку, і шансів виграти процес щодо екстрадиції в Чауса не було.

За даними Бутусова, метою операції є спроба якимось чином встановити причетність до вивезення Чауса за кордон ексначальника ГУР Міноборони Василем Бурбою, поки не вийшов фільм Bellingcat про зрив спецоперації із затримання “вагнерівців”. Раніше Бурба дав свідчення по операції з “вагнерівцями”, й тепер на Банковій шукають на нього компромат.

Нагадаємо, парламент Молдови на засіданні 9 квітня розгляне пропозицію про створення слідчої комісії для виявлення обставин викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса.

Міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войко не виключив, що суддю Чауса вивезли з Молдови   автомобілем  з дипломатичними номерами.

Зазначимо, президент Молдови Майя  Санду відреагувала на викрадення українського судді Чауса.

Раніше поліція Кишинева підтвердила силове викрадення судді Миколи Чауса. Згодом в Молдові затримали підозрюваного у викраденні судді Чауса.

Як відомо, суддя Чаус є фігурантом так званих “плівок Труби” – записів з кабінету ексдиректора ДБР, які були опубліковані в грудні 2019 року.

 

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.