$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+8° Київ +8° Варшава +11° Вашингтон

У Росії після вакцинації «Спутником V» померли кілька людей

UA.NEWS SAV 09 Квітня 2021 19:42
У Росії після вакцинації «Спутником V» померли кілька людей

У Російській Федерації після щеплення «Супутником V» померли чотири людини, ще шестеро осіб мали серйозні побічні ефекти.

В Європейському агентстві з лікарських засобів (ЕМА), яке вивчає російську вакцину для її можливої ​​реєстрації в ЄС, виданню EUobserver повідомили, що бачили документи Росспоживнагляду з такою інформацією. Відзначається, що EMA отримало їх від російського анонімного джерела, а не по традиційних каналах спілкування між регулятором і російськими колегами.

Згідно з документами, троє з чотирьох померлих – жінки віком 51, 69 і 74 років. У документах наголошується, що смерті були спровоковані проблемами з серцем, легенями та рівнем цукру в крові. Принаймні в одному випадку в якості діагнозу вказано поствакцинальне ускладнення. Ще одна людина у звіті не ідентифікована.

Видання також пише про шість випадків серйозних послаблень: ускладнене дихання, судоми, набряки, м’язова слабкість, високий кров’яний тиск, головні болі, запаморочення і лихоманку.

Нагадаємо, Росія подала заявку на включення своєї вакцини «Спутник V» до переліку лікарських засобів, схвалених Всесвітньою організацією охорони здоров’я для використання у надзвичайних ситуаціях. Препаратом вже прищепили понад мільйон осіб.

Європейське агентство з лікарських засобів закликало країни ЄС не поспішати зі схваленням російської вакцини. Відомство не отримувало дані про стан вакцинованих людей.

Водночас у Німеччині закликали зареєструвати «Спутник V» після заборони вакцини AstraZeneca.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав причини відмови від закупівлі російської вакцини від коронавірусу «Спутник V».