Політика

Росія вперше відкрито погрожує знищенням держави Україна — Кулеба

Росія вперше відкрито погрожує знищенням держави Україна — Кулеба

Фото: Facebook

На тлі загострення ситуації на Донбасі очільник українського Міністерства закордонних справ провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Франції Жаном-Івом Ле Дріаном. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерва закордонних справ.

Під час телефонної розмови Кулеба детально поінформував французького колегу про останні дії Російської Федерації, які спрямовані на дестабілізацію безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

Він також  звернув увагу на загрозливе стягування російських військ до кордону нашої держави та посилення російської пропаганди, яка погрожує Україні війною.

“Нинішня ескалація містить загрозливий елемент, якого ми раніше не спостерігали. Йдеться про численні заяви офіційних російських посадовців, які ледь не щодня відкрито погрожують Україні війною та публічно розмірковують про знищення нашої держави. Ми розглядаємо їх як зізнання в агресивних намірах”, – підкреслив очільник МЗС України.

Кулеба зауважив, що Україна не прагне війни та залишається відданою політико-дипломатичному врегулюванню конфлікту.

Французький міністр зауважив, що Франція теж із занепокоєнням стежить за стягуванням військ РФ до кордонів України та на тимчасово окуповані території. Він запевнив у незмінній підтримці Францією суверенітету і територіальної цілісності України. Крім того,  Жан-Ів Ле Дріан наголосив, що французька сторона зацікавлена в тому, щоб Нормандський формат залишався дієвим і результативним.

“При цьому глава французької дипломатії особливо відзначив виважені та мудрі дії України у ситуації, що склалася” – наголосили у пресслужбі.

Співрозмовники також обговорили заходи двостороннього політичного діалогу, перспективні економічні проєкти між двома державами.

Нагадаємо, Данія заявила про підтримку України на тлі ескалації на Донбасі.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський планує зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макрона наступного тижня, щоб обговорити ескалації на Донбасі й реформ в Україні.

Зазначимо, Литва запропонує союзникам по НАТО надати Україні план дій щодо членства (ПДЧ), після реалізації якого країна могла б стати повноцінним членом Альянсу.

Відповідне рішення підтримала  і Латвія, там вважають, що Альянс має оцінити можливість надання Україні ПДЧ на тлі концентрації російських збройних сил на кордоні.

Нагадаємо, у розвідці повідомили, що Росія поширює докази концентрації військ на кордоні України та погрожує ескалацією конфлікту на Донбасі.

Крім того, Пентагон США звернувся до Росії щодо нарощування військ біля кордонів з Україною.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.