Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Єгипті розкопали «загублене золоте місто» віком 3 тисячі років. Це найбільше стародавнє поселення, знайдене у країні

Археологи розкопали у Єгипті загублене місто, якому приблизно три тисячі років. Побудували його в період правління Аменхотепа III, діда знаменитого фараона Тутанхамона.

Про це розповів єгиптолог Захі Гавасс, пише BBC.

За його словами, йдеться про місто Атон — найбільше стародавнє поселення, яке будь-коли знаходили у Єгипті. Його виявили за кілька тижнів після розкопок, що розпочались у вересні 2020 року.

Місто датується царюванням Аменхотепа III, одного з наймогутніших фараонів Єгипту, який правив з 1391 по 1353 рік до нашої ери. Його також продовжували використовувати фараони Ай та Тутанхамон.

«Загублене місто є другим за значенням археологічним відкриттям з часів могили Тутанхамона», — заявила професорка єгиптології в Університеті Джонса Гопкінса в Балтіморі Бетсі Браян.

За її словами, відкриття дасть науковцям рідкісну можливість «зазирнути в життя древніх єгиптян» часів розквіту імперії. Під час розкопок археологи виявили багато цінних археологічних знахідок — ювелірні вироби, кольорову кераміку, амулети у вигляді жуків-скарабеїв та цеглини з печатками Аменхотепа III.

За словами Захі Гавасса, на місці знайденого міста продовжують вести розкопки. Археологи сподіваються виявити там гробниці зі скарбами.

До слова, Єгипет прагне популяризувати свою давню спадщину, щоб відродити туристичний сектор, який постраждав після кількох років політичної турбулентності та пандемії коронавірусу.