$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+10° Київ +8° Варшава +18° Вашингтон

САП утретє закриває справу «Роттердам+»

Ілона Завальнюк 10 Квітня 2021 12:32
САП утретє закриває справу «Роттердам+»

Прокурор САП Віталій Пономаренко 9 квітня утретє вирішив закрити кримінальну справу проти посадовців НКРЕКП, більш відому як справа «Роттердам+».

Про це повідомило Національне антикорупційне бюро, яке розслідувало цю справу протягом 4 років. Причини чергового закриття справи «Роттердам+» не уточнюються.

НАБУ

«Поза межами здорового глузду: сьогодні прокурор Пономаренко втретє (!) закрив справу «Роттердам+» І це попри той факт, що попередні його рішення аналогічного змісту скасовувалися прокурором вищого рівня і судом, які погодилися з позицією детективів, що оцінку справі має надати суд. НАБУ оскаржить і це рішення про закриття справи прокурору вищого рівня, а також вчергове звернеться до Генерального прокурора задля зміни старшого групи прокурорів, який вдається до будь-яких дій, аби запобігти скеруванню справи до ВАКС. З огляду на очевидну заангажованість і необ’єктивність прокурора, Національне бюро закликає Ірину Венедиктову розглянути це питання і замінити Віталія Пономаренка»


За останні 7 місяців справу закривали уже тричі.

Влітку 2020 року прокурор САП Віталій Пономаренко, вніс постанову про закриття справи “Роттердам+”. Причина – експертиза СБУ, яка встановила нібито відсутність збитків. У вересні Вищий антикорупційний суд відмовився поновлювати справу «Роттердам +».

У жовтні 2020 року НАБУ отримало новий висновок експертизи, що підтверджує мільярди збитків за весь період. Такі результати дала незалежна експертиза, бо попередня, державна, їх взагалі не виявила.

Однак Окружний адмінсуд Києва 19 жовтня постановив, що НАБУ не мало права видавати довідки та проводити розрахунки щодо збитків від формули «Роттердам+» у майже 19 млрд грн.

Згодом Вищий антикорупційний суд України зобов’язав прокуратуру поновити кримінальну справу стосовно скандальної формули «Роттердам +», скасувавши постанову про її закриття.

У січні прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Віталій Пономаренко вдруге закрив справу «Роттердам +». НАБУ вважає таке рішення незаконним і планує його оскаржити.

Вищий антикорупційний суд визнав дії прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо повторного закриття справи «Роттердам +» законними і обгрунтованими. Рішення оскарженню не підлягає.

27 січня 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура відновила кримінальне провадження у справі «Роттердам +».

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова готує службову перевірку прокурора САП Віталія Пономаренка, який тричі закривав справу «Роттердам+».вал дело «Роттердам +».