$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ
Слава Рабінович
СЛАВА РАБІНОВИЧ

Російський фінансист і блогер. Головний виконавчий директор Diamond Age Capital Advisors.

Всі матеріали автора
Всі матеріали автора

Якщо через фальсифікації виборів до Держдуми у РФ будуть масові протести, Путін нападе на Україну і введе воєнний стан

У Путіна проблеми. Багато проблем. Я думаю, що в нього зараз більше проблем, ніж будь-коли раніше, за останні 20+ років. І вирішувати він їх збирається за допомогою насіз вами (це і українців може стосуватися теж, до речі, тож не зловтішайтеся, мої українські друзі).

У Путіна зараз дві проблеми: Навальний і псевдовибори в Держдуму.

Щодо Навального – проблеми зрозумілі. Путін намагався Навального вбити (бойовою отрутою "Новачок", тобто міжнародно забороненою хімічною зброєю), але не вдалося. І водночас Путіна публічно, на весь світ (так-так, у CNN і Der Spiegel тощо) упіймали на спробі вбивства головного політичного опонента (КК РФ, ст. 277 "Замах на життя державного чи громадського діяча", до 20 років в'язниці або довічне) хімічною зброєю (що було підтверджено чотирма незалежними лабораторіями, сертифікованими ОЗХЗ). Тому в Путіна є чітке розуміння тільки трьох "прийнятних" для нього станів Навального.

Перший "прийнятний" для Путіна стан Навального – це мертвий Навальний. Але (поки що) йому це не вдалося (щоправда, як ми знаємо – дивом тоді не вдалося).

Другий "прийнятний" для Путіна стан Навального – Навальний за кордоном. Не оптимальний, звісно, але – зі зрозумілих причин, Навальний у вигнанні – "та нехай". У крайньому випадку, і за кордоном потім можна буде "розібратися", чи не так? Йому, Путіну, не вперше... Литвиненко, Скрипаль... Там – полоній-210, тут – "Новачок ... Яке диво, застосування забороненої зброї масового ураження для вбивства путінських "ворогів" на території іноземних держав! Нічого ж серйозного не було, майже жодної реально великої відплати... Можна ще!

Третій "прийнятний" для Путіна стан Навального – Навальний у в'язниці. До чого й вдалися. Причому з командою вниз, "щоб він пошкодував, що вижив".

Ні, звісно, бувають іще варіанти – наприклад, якийсь гібрид третього з першим – тобто коли Навального повільно, але послідовно вбивають у в'язниці. Ну так, для фашистського диктатора Путіна це теж варіант.

Чому для Путіна немає інших варіантів із Навальним? А тому що, якщо Навальний на волі й у Росії, він матиме трибуну каналу "Навальный LIVE" і багато ще інших трибун, навіть на кшталт "Эха Москвы", звідки він буде прямо і голосно звинувачувати Путіна у спробі свого власного вбивства, яке, по суті, повністю розкрито. Розкрито настільки, що всім у світі зрозуміло, що Путін реально є автором злочинних "ескадронів смерті" всередині ФСБ (Путін, згідно з конституцією, є начальником ФСБ), які труять "ворогів Путіна" міжнародно забороненою хімічною зброєю. Він буде прямо й голосно звинувачувати Путіна в мегакорупції, яку показано, зокрема, у фільмі про його палац у Геленджику – фільмі, який став рекордсменом за переглядами (понад 115 млн переглядів).

Може Путін собі таке дозволити? Щоб Навальний був на свободі? Звісно, ні. Тепер уже точно ні. Після "Новачка" і фільму про палац.

А псевдовибори в Держдуму для Путіна – теж проблема, і величезного масштабу. Адже склад Держдуми скликання 2021 року має проштампувати 100 500-й термін Путіна 2024 року, і щоб комар носа не підточив! Щоб жодна миша не пробігла!

Набрід шахраїв і злодіїв під назвою "Единая Россия" у країні має рейтинг приблизно 27%. У Москві – нижче за 20%. Водночас Путін їм наказав зайняти в Держдумі більшість або конституційну більшість. Як і чим цього можна досягти? По-перше, недопуском нормальних кандидатів. По-друге, масовими фальсифікаціями. Але "Розумне голосування" руйнує концепт недопуску. Водночас і недопуск, і фальсифікації стануть тригерами масових протестів, чи не так? Сподіваюся, ніхто не забув події 2011–2012 років, а також літа 2019-го?

Соратники Навального збирають "точки" від тих, хто збирається вийти на вулиці для порятунку Навального. Уже зібрано понад 400 тис. людей. Після досягнення 500 тис. буде оголошено дату акції. Із досвіду попередніх акцій насправді може вийти набагато більше людей: так траплялося раніше, із реєстрацією у Facebook, коли потім, за фактом, виходило набагато більше народу; як сказав Станіслав Єжи Лец, "пам'ятайте, що ціна, яку потрібно платити за свободу, падає, коли зростає попит". Якщо соратники Навального виведуть на вулиці російських міст загалом приблизно 1 млн осіб, це буде найбільшою протестною акцією за всю історію РФ.

Що з усім цим Путіну робити?

Недопуск незалежних кандидатів на вибори в Мосміськдуму (орган регіональної представницької демократії, знищений Путіним, і який, по суті, мало що зараз означає) спричинив масові протести в Москві влітку 2019 року. А рани і кривавий пронос від нездійсненої революції 2011–2012 років досі мучать Путіна і його ОЗУ. А що, якщо до протестувальників за Навального приєднаються люди, які і Навального якось не дуже підтримують, але які не хочуть недопуску і фальсифікацій на виборах до Держдуми? Це що, уже не мільйон, а два?

Що із цим Путіну робити?

Як то кажуть, одне з трьох. Багато протестувальників – введення режиму надзвичайного стану (Федеральний конституційний закон від 30 травня 2001 року "Про надзвичайний стан"; див. ст. 12 "Заходи і тимчасові обмеження, що застосовуються в умовах надзвичайного стану"). І, найімовірніше, "перенесення" (тобто, по суті, скасування) виборів до Держдуми.

Ще більше протестувальників – введення режиму воєнного стану (Федеральний конституційний закон від 30 січня 2002 року №1-ФКЗ "Про воєнний стан").

А якщо ще більше протестувальників – тоді збройний напад на Україну, війна і введення режиму воєнного стану. Ну, по суті, зі скасуванням усіх виборів, скасуванням дії конституції тощо, із комендантською годиною (наприклад, на 23 години на добу), і з усіма наслідками, що випливають – приблизно, як зараз у М'янмі (спільні з "путінськими соколами" навчання там уже проводять, як ви знаєте).

Хмм... Що не так у моїх міркуваннях? От чесно, я не бачу великих вад.

У цих сценаріях не чекайте прогнозів щодо курсу рубля до долара. І чи буде цей курс узагалі? Ні, я розумію, що в теорії курс може бути встановлено на чорному ринку. Але який до біса чорний ринок, якщо введено комендантську годину на 23 години на добу?

Ну, ви мене зрозуміли. Якщо ви запаслися валютою, золотом, батарейками, водою і консервами, якщо ви обладнали свої підвали під бомбосховища, якщо ви готові пересидіти і перемогти, можливо, вам пощастить і ви знайдете своє місце під сонцем на попелищі. Можливо. Але краще зупинити божевільного диктатора просто сьогодні. Або завтра. Але не пізніше, ніж післязавтра.

До речі. Про міжнародну спільноту. Утихомирення диктатора не прикрашає ні Меркель, ні Макрона. Чемберлен і Даладьє не є національними героями Великої Британії та Франції. Героєм є Вінстон Черчілль, візіонер і стратег, який переконав своїх співгромадян у Великобританії зі зброєю в руках протистояти нацизму Гітлера і фашизму Муссоліні. Практично сам у цілій Європі на той момент. Героєм є і Шарль де Голль, який став символом французького Опору. Але не Чемберлен і Даладьє.

Путін просто так, легко і завиграшки, не переживе весну, літо і осінь 2021 року. І я переконаний, що він зробить щось жахливе. Жахливе для всіх нас, і кошмарне для всього світу. Його необхідно зупинити.

Джерело: Slava Rabinovich / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора

Блог відображає винятково думку автора. Редакція не відповідає за зміст і достовірність матеріалів у цьому розділі.