Вчені отримали з червонокачанної капусти новий природний синій барвник

10.04.2021, Служба новин ІАС "Аграрії разом"
Вчені отримали з червонокачанної капусти новий природний синій барвник Рис.1
Фото: із відкритих джерел

Вченим нарешті вдалося відшукати природну альтернативу штучним синім барвників-шукана речовина виявилося в складі червонокачанної капусти. Відкриття, зроблене співробітниками Каліфорнійського університету в Девісі, змінить сферу виробництва фарбувальних пігментів.

Справа в тому, що сині пігменти в цілому досить рідко зустрічаються в природних матеріалах, тому велика частина продуктів синього кольору (солодощі, ліки, напої, косметичні засоби, предмети одягу і так далі) проводиться із застосуванням синтетичних синіх барвників. Такі речовини виділяються з продуктів переробки нафти і викликають серйозні побоювання в плані впливу на навколишнє середовище і організм людини.

Тепер американським вченим вдалося виявити пігмент, що нагадує за своїми властивостями штучний харчовий барвник Brilliant Blue FCF (E133), в червонокачанної капусті. Йдеться про природний синій пігмент, який являє собою варіацію молекули антоціану. Речовина присутня в складі капусти лише в невеликих обсягах, але вчені кажуть, що можна виробляти великі кількості пігменту, якщо впливати особливим ферментом на червоні антоціани, домінуючі в червонокачанної капусті.

Вчені вже протестували новий природний синій пігмент, обробивши з його допомогою продукти харчування. Останні зберігали колір протягом місяця в звичайних умовах. Тепер дослідникам необхідно переконатися в безпеці пігменту, перш ніж схвалювати його для комерційного використання.

Також читайте:

Джерело: 
kurs.com.ua.
Читайте більше новин з розділів: 
Наука, інновації Наука (Ексклюзив) Усі новини
Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України та світу на нашій сторінці в Facebook, Twitter Telegram.

Коментарі та відгуки