Супутники OneWeb і SpaceX мало не зіткнулися один з одним

Супутники OneWeb і SpaceX мало не зіткнулися один з одним

У компаній є автосистема запобігання зіткнень на базі АІ, проте SpaceX відключив цю систему

Супутники OneWeb і SpaceX мало не зіткнулися один з одним
фото Shutterstock

Супутники компаній OneWeb і SpaceX ухилилися від небезпечного зближення один з одним на орбіті, про це заявили представники Космічних сил США і OneWeb. Це перша небезпечна ситуація двох конкуруючих компаній, які розширюють свої широкосмугові мережі в космосі, пише HighTech.

Дослідники оцінювали ймовірність зіткнення в 1,3%, при цьому два супутники наблизилися до 57 метрів – це небезпечна близькість для супутників на орбіті. Якби супутники зіткнулися на орбіті, то це могло б викликати катастрофу, яка призвела б до утворення сотні шматків сміття, а їх траєкторія змінилася б, створюючи загрозу для інших пристроїв.

Фахівці також відзначили, що зараз зараз немає жодної національної або глобальної космічної організації, яка б регулювала супутникових операторів, щоб вони вживали заходів у зв'язку з потенційними зіткненнями. У компаній є тільки термінові оповіщення Космічних сил компаніям, які вимагають дотримуватися безпечної дистанції пристроїв один від одного.

У компаній є автоматизована система запобігання зіткнень на базі штучного інтелекту, проте дослідники з'ясували, що SpaceX відключив цю систему. Космічні сили США будуть з'ясовувати, чому це сталося.

Автоматизована система SpaceX, що дозволяє уникнути зіткнень супутників, викликала суперечки – вчені стверджують, що у них немає можливості дізнатися, яким чином система буде переміщати супутник Starlink в разі різкого зближення.

«Це проблема – недостатньо мати автоматизовану систему, тому що іноді вона може нам і не допомогти», – відзначили дослідники.

Раніше повідомлялося, що NASA і SpaceX домовилися про запобігання зіткнень космічних апаратів із супутниками Маска.

Нагадаємо, Ілон Маск пообіцяв удвічі прискорити швидкість супутникового інтернету Starlink вже цього року.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло