fbpx
Сьогодні
20:51 10 Кві 2021

У Єгипті розкопали "загублене золоте місто" віком 3 тисячі років

Фото: Reuters

Археологи розкопали у Єгипті загублене місто, якому приблизно три тисячі років. Побудували його в період правління короля Аменхотепа III, дідуся знаменитого фараона Тутанхамона.

Про це розповів єгиптолог Захі Гавасс, пише BBC.

За його словами, йдеться про місто Атон — найбільше стародавнє поселення, яке будь-коли знаходили у Єгипті. Його виявили за кілька тижнів після розкопок, що розпочались у вересні 2020 року.

загублене золоте місто

Фото: Reuters

Місто датується царюванням Аменхотепа III, одного з наймогутніших фараонів Єгипту, який правив з 1391 по 1353 рік до нашої ери. Його також продовжували використовувати фараони Ай та Тутанхамон.

«Загублене місто є другим за значенням археологічним відкриттям з часів могили Тутанхамона», — заявила професорка єгиптології в Університеті Джонса Гопкінса в Балтіморі Бетсі Браян.

загублене золоте місто

Фото: Reuters

За її словами, відкриття дасть науковцям рідкісну можливість «зазирнути в життя древніх єгиптян» часів розквіту імперії. Під час розкопок археологи виявили багато цінних археологічних знахідок — ювелірні вироби, кольорову кераміку, амулети у вигляді жуків-скарабеїв та цеглини з печатками Аменхотепа III.

загублене золоте місто

Фото: ZAHI HAWASS ON FACEBOOK

За словами Захі Гавасса, на місці знайденого міста продовжують вести розкопки. Археологи сподіваються виявити там гробниці зі скарбами.

загублене золоте місто

Фото: Reuters

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: