$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Переговори Зеленського та Ердогана тривали три години – "Анадолу"

Переговори Зеленського та Ердогана тривали три години – "Анадолу" Зеленський зустрівся з Ердоганом тет-а-тет
Фото: ЕРА
У Стамбулі завершилися переговори президента України Володимира Зеленського і президента Туреччини Реджепа Ердогана, повідомляє турецьке державне агентство "Анадолу".

Бесіда двох лідерів тривала приблизно три години, вона відбувалася в закритому для журналістів режимі.

Як розповідав глава Офісу президента України Андрій Єрмак каналу "Україна 24", Ердоган і Зеленський сьогодні зустрілися тет-а-тет.

Серед тем їхньої розмови – ситуація на Донбасі, двостороннє співробітництво.

"Після закінчення зустрічі почнеться засідання ради, у нас дуже велика делегація, яка представляє практично всі галузі – й економічні, і військові, дуже насичена програма, дуже хороший візит, ми вже відчуваємо, як нас тут тепло приймають. Ми відчуваємо підтримку Туреччини весь час, думаю, сьогодні буде підписано низку важливих документів", – говорив Єрмак уже після початку зустрічі двох президентів.

Контекст

Зеленський із дружиною Оленою прибув до Туреччини сьогодні вранці.

Візит Зеленського в Туреччину відбувається на тлі ескалації ситуації на Донбасі та стягування російських військ біля кордону України. Напередодні поїздки президент РФ Володимир Путін зателефонував Ердогану. Говорили, зокрема, про ситуацію на Донбасі.

1 квітня в Офісі президента України повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів. Президент України Володимир Зеленський розповів 6 квітня, що від початку дії липневого перемир'я на Донбасі загинуло 28 українських військовослужбовців, із них 23 – від початку цього року.

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ та очевидці почали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку в Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною (за оцінками американських чиновників, РФ могла перекинути до кордону приблизно 4 тис. військовослужбовців).

30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму, що "створює загрозу воєнній безпеці держави". Українська розвідка заявляла, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території за допомогою введення регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, нинішня ескалація з боку РФ на Донбасі є системною і наймасштабнішою протягом останніх років.

2 квітня відбулася перша розмова Зеленського і президента США Джо Байдена, вона стосувалася насамперед ескалації ситуації на Донбасі. У Білому домі заявляли, що Байден "підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям агресії Росії, що триває на Донбасі й у Криму".

У МЗС Туреччини 9 квітня повідомили, що США скерували два військові кораблі в Чорне море відповідно до Конвенції Монтре, вони залишаться в Чорному морі до 4 травня.

Туреччина не визнає окупації Криму РФ і висловлює підтримку територіальної цілісності України.