$ 39.78 € 42.31 zł 9.8
+11° Київ +8° Варшава +5° Вашингтон

В іранському ядерному центрі сталася аварія

Олег Бесараб 11 Квітня 2021 14:25
В іранському ядерному центрі сталася аварія

В іранському ядерному центрі сталася аварія після запуску нового каскаду центрифуг для збагачення урану. Тегеран стверджує, що обійшлось без жертв і радіоактивного забруднення.

Як пише Reuters, про аварію повідомив офіційний представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді. «Інцидент не призвів до жертв або забруднення», - сказав він, додавши, що причина аварії встановлюється. Відомо, що аварія пов'язана з електричними мережами. За день до неї в ядерному центрі підключили нові центрифуги для збагачення урану.

Центр у Натанзі, розташований в пустелі в центральній провінції Ісфахан, є ключовим підприємством ядерної програми Ірану.

Раніше президент Ірану пригрозив не виконувати зобов’язання з ядерної угоди. У травні 2019 року офіційний Тегеран заявив про намір частково вийти з укладеного в 2015 році Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Головними причинами є вихід з угоди США і відновлення санкцій проти Ірану.

На тлі американських санкцій, Іран зіткнувся з різким прискоренням інфляції. Санкції Штатів позбавили Тегеран половини експортних доходів від продажу нафти, що створило передумови економічного падіння.