facebook
--:--
--:--
Ввімкнути звук
Прямий ефiр
Аудіоновини

Nieuwsuur: У день збиття рейсу MH17 підозрювані контактували з Москвою «на найвищому рівні»

1x
--:--
--:--
Орієнтовний час читання: 2 хв

Підозрювані у збитті малайзійського рейсу MH17 над Донбасом, в день катастрофи, 17 липня 2014 року, мали прямий контакт із Москвою на вищому рівні.

Про це йдеться у розслідуванні програми Nieuwsuur на нідерландському телеканалі NOS.

Журналісти отримали у розпорядження записи тисяч телефонних розмов, проведених Сергієм «Хмурим» Дубінським в липні та серпні 2014 року. Той був заступником так званого міністра оборони «ДНР» Ігоря Гіркіна. На записах він говорить, що звʼязувався із Москвою, як і Гіркін. У той же день Дубінський багато говорить про зенітний ракетний комплекс «Бук», який збив літак.

Дубінський дізнався про пуск ракети через пів години — йому доповіли про знищення українського винищувача. Йому знадобилося дві години, щоб виявити реальну ціль пуску. Коли Дубінський вимагає розʼяснень, його підлеглі губляться у свідченнях. Вони повторюють, що збили винищувач, але вже після того, як той нібито атакував пасажирський літак.

Це згодом стало основою версії Росії про катастрофу. За даними Голландського комітету безпеки, поблизу рейсу MH17 не було інших літаків. Пізніше російська влада переходить до версії про те, що MH17 збив український «Бук». Дубінський у розмовах про це жодного разу не згадував. Із записів зрозуміло, що «Бук» заїхав з Росії, але після його пострілу вони взагалі не розуміли, де він знаходиться. «Бук» простояв в районі своєї роботи кілька годин і повернувся в РФ вже під покровом ночі.

Записи дають чітку картину того, що з початку липня 2014 року Росія повністю залучена в стратегічні рішення бойовиків і самостійно займається усіма їхніми діями, включаючи заміну керівництва «республік».

Нагадаємо, Boeing-777 рейсу «Амстердам- Куала-Лумпур», збили в небі над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей. У серпні 2020-го в Нідерландах стартувала третя сесія судового процесу по справі збитого в небі над Донбасом літака рейсу МН-17.

Міжнародна слідча група дійшла до висновку, що ракетний комплекс Бук був доставлений в Україну з Росії. Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає та висуває суперечливі версії події.

Громадське радіо випустило додатки для iOS та Android. Вони стануть у пригоді усім, хто цінує якісний розмовний аудіоконтент і любить його слухати саме тоді, коли йому зручно.

Встановлюйте додатки Громадського радіо:

якщо у вас Android

якщо у вас iOS

Поділитися

Може бути цікаво

Трамп заявив, що виливання України важливе для США

Трамп заявив, що виливання України важливе для США

18 хв тому
Війна змусила нас замислитись, що люди з інвалідністю повинні активно жити в соціумі — Пчолкіна

Війна змусила нас замислитись, що люди з інвалідністю повинні активно жити в соціумі — Пчолкіна

41 хв тому
Окупанти у Криму провели масову облаву на мусульман задля мобілізації — партизани

Окупанти у Криму провели масову облаву на мусульман задля мобілізації — партизани

55 хв тому
У Києві прощаються з молодшим сержантом Павлом Петриченком (фоторепортаж)

У Києві прощаються з молодшим сержантом Павлом Петриченком (фоторепортаж)

1 год тому