Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Південноафриканський» штам коронавірусу може бути більш стійким до вакцини Pfizer — ізраїльські вчені

Штам коронавірусу, який вперше зафіксували у Південній Африці, може бути більш стійким до вакцини Pfizer/BioNTech. Цей штам нещодавно виявляли і в Україні.

Це показує дослідження даних з Ізраїлю, яке провели фахівці Тель-Авівського університету й найбільшого постачальника медичних послуг Ізраїлю «Клаліт», передає Reuters.

Водночас зазначається, що цей штам не широко розповсюджений в країні, а результати дослідження не пройшли експертної оцінки.

Вчені дослідили дані майже 400 людей, які мали позитивний результат тесту на коронавірус більше ніж за 14 днів після щеплення однією або двома дозами вакцини. Їх порівняли з такою ж кількістю невакцинованих пацієнтів, які захворіли на COVID-19. Групи відповідали одна одній за віком та статтю.

«Південноафриканський» штам (B.1.351) становив близько 1% від всіх випадків COVID-19 серед людей, які брали участь у досліджені. Але серед пацієнтів, які отримали дві дози вакцини, показник поширеності цього штаму був у вісім разів вищим, ніж у нещеплених — 5,4% проти 0,7%.

Тож учені зробили висновок, що вакцина менш ефективна проти «південноафриканського» штаму.

«Ми виявили непропорційно високий рівень "південноафриканського" варіанту серед людей, вакцинованих другою дозою у порівнянні з групою невакцинованих. Це означає, що "південноафриканський" варіант здатен якоюсь мірою проривати захист вакцини», — сказав Аді Стерн з Тель-Авівського університету.

Однак дослідники попереджають, що взяли невелику вибірку людей, інфікованих саме цим штамом, оскільки він не широко розповсюджений у країні. Вони також заявили, що дослідження не мало на меті визначення загальної ефективності вакцини проти будь-якого штаму, оскільки у ньому розглядали тільки виявлені випадки коронавірусу.

Що кажуть у Pfizer/BioNTech

Поки що там цю інформацію не коментували. Але 1 квітня компанії заявили, що їхня вакцина приблизно на 91% ефективна в запобіганні COVID-19, пославшись на оновлені дані випробувань, у яких брали участь вакциновані люди.

Що стосується «південноафриканського» штаму, то розробники зазначали, що у групі з 800 добровольців у Південній Африці, де широко поширений B.1.351, було дев'ять випадків зараження COVID-19. Всі вони сталися серед учасників, які отримували плацебо. З цих дев'яти випадків — шість були серед осіб, інфікованих «південноафриканським» штамом.

Деякі попередні дослідження показували, що вакцина Pfizer/BioNTech менш ефективна проти штаму B.1.351, ніж проти інших, але все ж надає надійний захист.

Pfizer для України

Український уряд планує  отримати  понад мільйон доз вакцин від Pfizer/BioNTech у межах глобального механізму COVAX. Також нещодавно влада окремо домовилася  про постачання ще 10 млн доз вакцини від Pfizer.