$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +19 Київ

"Не його справа". Резніков відреагував на слова Пєскова про неприйнятність вступу України в НАТО

"Не його справа". Резніков відреагував на слова Пєскова про неприйнятність вступу України в НАТО Резніков: Пропоную кожному займатися своїми внутрішніми справами
Фото: president.gov.ua
Україна вже вирішила, що її зовнішньополітичний курс спрямовано на вступ у НАТО. Про це віцепрем'єр-міністр – міністр із питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив в опублікованому 10 квітня інтерв'ю "ВВС News Україна".

Журналіст просив його прокоментувати слова речника президента РФ Дмитра Пєскова про те, що вступ України в НАТО "неприйнятний для кількох мільйонів жителів ОРДЛО, і це не сприятиме їхній реінтеграції в українське суспільство". 

"Думка прессекретаря керівника сусідньої держави  це його власна думка. Це не його справа. У нас у Конституції чітко визначено, що євроатлантичний курс  це курс України. Це записав парламент", – відповів Резніков.

Він підкреслив, що після деокупації Донбасу його жителі "будуть брати участь у виборах, як місцевих, так і потім пізніше до Верховної Ради. Вони оберуть політиків-депутатів, які щось їм пообіцяють, і вони будуть легально відстоювати відповідну позицію в парламенті".

"Ми ж не розповідаємо нашим сусідам, що робити, коли частині населення не подобається арешт [опозиціонера Олексія] Навального або губернатора Хабаровського краю. Це їхня внутрішня справа. От я і пропоную кожному займатися своїми внутрішніми справами", – заявив Резніков.

Віцепрем'єр України розповів, як одного разу під час переговорів у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі голова української делегації Леонід Кравчук звернувся до голови російської делегації Бориса Гризлова: "Борисе В'ячеславовичу, я вам хочу нагадати одну річ, ви, напевно, про неї забули, Україна вже давно не у складі СРСР, давно вже не під Москвою. Тому давайте ви не будете давати нам вказівки".

Контекст

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у ТКГ у Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої у 2015 році, поглиблення співпраці з НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого.

У 2018 році в НАТО визнали за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020-му Україна здобула статус партнера розширених можливостей.