Перейти до вмісту

Завжди говорите, що у вас погана пам’ять? Вчені довели, що це можна легко виправити.

Набридли нескінченні стікери і закладки? «У мене погана пам’ять», – думає той, хто не знає ефективних способів запам’ятовувати інформацію. «Не варто опускати руки і думати, що саме у вас пам’ять погана. Секрет в тому, щоб навчитися запам’ятовувати, підібравши методику, яка підійде саме вам». Ми підібрали кілька найцікавіших способів – рекомендуємо випробувати їх все!

Якщо хочете щось запам’ятати, дослідники радять голосно це сказати. А ще краще не собі, а комусь. Таких висновків дійшли вчені після дослідження.

Практика повторення зокрема може стати у пригоді, якщо ви погано запам’ятовуєте імена. Коли ви знайомитеся з кимось, замість говорити: «Дуже приємно», повторіть його ім’я: «Дуже приємно, Маріє». Допомагає й створення словесних і числових асоціацій. Розбийте телефонний номер, який хочете зберегти у пам’яті, на числа, які можете пов’язати з особливими датами чи віком дітей.

Читайте також:Чим шкідливі нічні перекуси та як їх перебороти

Ще одна група дослідників змогла зрозуміти, чому складання списків так добре працює. Виявилося, мозок краще розпізнає слова у списку, аніж згадує абстрактні завдання.

Вчені також радять користуватися усіма можливостями технологій. Складайте списки та додавайте імена людей, з якими зустрічаєтеся, у контакти, щойно з ними знайомитеся. Це дасть можливість і повторити, і записати.

Будьте емоційні. Ще одна порада для тих, хто вивчає важкі мови: зображайте жестами всі слова і фрази, які ви вчите. Буквально: якщо учите відмінювання дієслова «стрибати» – пострибайте. А якщо потрібно вивчити діалог чи складну фразу, розіграйте сценку. Ось побачите, все запам’ятається разюче швидко.

Викидайте слова. Супер спосіб для того, щоб вивчити великий обсяг злитого тексту, наприклад, слова пісні або доповідь. Перепишіть цей текст, залишивши від кожного слова тільки першу букву, і вчіть його, намагаючись згадувати ці слова. Природно, спочатку доведеться заглядати в оригінал, але в підсумку вам буде достатньо глянути на усічений варіант і текст моментально спливе в пам’яті. Таку шпаргалку дуже зручно брати з собою.

Спіть більше. Чим довше ви будете спати після того, як щось вивчили, тим краще будете пам’ятати цю інформацію на ранок. А безсонні ночі, навпаки, значно погіршують пам’ять. Краще поспати пару годин перед іспитом, ніж намагатися вивчити ще «пару білетів».