Головою Конституційного суду України видано розпорядження про скликання спеціального пленарного засідання КСУ для розгляду питання про звільнення з посади суддів Олександра Касмініна та Олександра Тупицького 12 квітня.

“Відповідно до статті 21, 33, 39 Закону України „Про Конституційний Суд України“ скликати 12 квітня 2021 року о 12:00 спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України для розгляду питання про звільнення з посади суддів Конституційного Суду України Касмініна О.В. та Тупицького О. М. у зв’язку із видання указу президента України „Про деякі питання забезпечення національної безпеки України“ № 124/2021 від 27 березня 2021 року”, — йдеться у тексті розпорядження.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким скасував укази ще часів Януковича про призначення суддями Конституційного суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Документ оприлюднено на сайті Глави держави.

“Скасувати:

– Указ Президента України від 14 травня 2013 року № 256 “Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України”;

– Указ Президента України від 17 вересня 2013 року № 513 “Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду України”, – йдеться в тексті документу.

В тексті указу зазначається, що рішення прийнято “зважаючи на те, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина”.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Варто зазначити, що відсторонений голова Конституційного Суду Олександр Тупицький вдруге не прийшов до Печерського райсуду Києва, який мав обирати йому запобіжний захід. Засідання перенесли на 15 квітня.

Захисник Тупицького просив відкласти судовий розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу через те, що у матері відстороненого судді “загострилася тяжка хвороба, яка триває останні роки, є реальна загроза її життю”, тому Тупицький близько 6 ранку “разом з державною охороною вирушив у місто Черкаси, де проживає мати”.

Адвокат просив суд призначити засідання на будь-яку дату після 14 квітня.