Україні необхідно взяти на озброєння американські F-15 та F-16 - Чалий

Україні необхідно взяти на озброєння американські F-15 та F-16 - Чалий

Відео
Укрінформ
Для дієвого захисту від можливих нових ударів з боку РФ необхідно вже зараз осучаснити українську ППО та ВПС та пропрацювати послідовність рішень в разі повітряної загрози.

Про це заступник голови Адміністрації президента у 2014-15 роках, посол України у США у 2015-19 роках Валерій Чалий розповів на Еспресо.TV, передає Укрінформ.

"Миттєве реагування на повномасштабний конфлікт потребує не тільки санкційних і міжнародних норм, але й дій. Треба готуватися закрити небо над Україною, тому що Росія може просунутися тільки в разі застосування авіації. Безпосередньо вже зараз треба думати над цим моментом", - наголосив дипломат.

Читайте також: Чалий вважає, що настав час поглиблювати стратегічне партнерство України зі США

Також, за його словами, переоснащення потребують українська військова авіація та система ППО.

"Я вважаю, що це зараз треба ставити на порядок денний. В Америці звучать заклики і в т.ч. моїх друзів, які працюють в цьому секторі. Вони пропонують надати по лендлізу, так би мовити, Україні винищувачі, які могли б не то що там створювати загрозу Росії, ні, просто замінити той парк, який у нас застарів, який треба виводити з використання. Мова йде про літаки Су-24, Су-25, МіГ-29. Очевидно, F-15, F-16 чи їх аналоги могли б бути корисними", - пояснив Чалий.  

Читайте також: Який винищувач захищатиме мирне небо України?

Разом з тим, за его словами, Україна потребує нових літаків дозаправлення та систем радіолокації.

"Вони (радіолокаційні станції - ред.) нам потрібні вже зараз... Це фіксація. Це не для того, щоб когось відразу бити. Ні, це фіксувати (дії росіян у небі - ред.), оборонятись", - зазначив Чалий.

Читайте також: Експерти України і США запропонували урядам 12 пунктів стратегічного партнерства

Нагадаємо: за 7 років російської збройної агресії загинуло понад 13 тис. людей, зокрема понад 3 тис. цивільних, десятки тисяч зазнали поранень, близько півтора мільйона людей вимушено стали внутрішньо переміщеними особами. Попри всі зусилля України та міжнародної спільноти знайти мирне вирішення конфлікту, збройна агресія Росії триває, і кількість її жертв продовжує зростати щодня.

На тимчасово окупованих територіях Росія грубо й системно порушує права людини. У Криму переслідуються проукраїнські активісти, поширені випадки викрадень і вбивств, близько сотні людей перебувають за ґратами через безпідставні, політично вмотивовані звинувачення. Тривають цілеспрямовані репресії проти кримськотатарського народу.

У зоні бойових дій на сході України значних руйнувань зазнали міста й села, інфраструктура та промислові об’єкти. Тимчасова окупація призводить до руйнування культурної та історичної спадщини, а також до катастрофічних екологічних наслідків як на Донбасі, так і в Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-