fbpx
Сьогодні
Корисності 10:19 07 Тра 2021

Як безкоштовно отримати земельну ділянку? Інструкція для українців

Розбираємо порядок дій і необхідні документи

English version here

Фото Shutterstock

У карантинні часи нас особливо тягне до заміського життя, адже потреба їздити в офіс у багатьох відпала, а повітря за містом — завжди більш чисте і свіже. Непогано було б мати дачну ділянку, правда? А чи знаєте ви, що отримати її можна безплатно? Так, кожен громадянин має право отримати земельну ділянку, про це свідчить ст. 121 Земельного кодексу. І навіть не одну, а кілька, по одній на людину з кожної категорії:

  • Для фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на цій території розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району.
  • Для особистого сільського господарства — не більше 2 га;
  • Для садівництва — не більше 12 соток;
  • Для будівництва житлового будинку — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 15 соток, в містах — не більше 10 соток;
  • Для дачного будівництва — не більше 10 соток;
  • Для гаража — не більше 1 сотки.

Землі передаються громадянину з державної та комунальної власності після того, як той зробить ряд необхідних дій, описаних нижче. Водночас важливо звернути увагу на те, що тепер, у зв'язку з тим, що з 1 липня 2021 року набирає чинності закон про відкриття ринку землі, отримати у власність можна і землю сільгосппризначення, але за умови, що це призначення не зміниться. Тобто, побудувати житловий будинок, гараж або дачу на такій ділянці не можна.

Порядок дій

Щоб отримати земельну ділянку, потрібно зробити кілька кроків. Звичайно, паперові зволікання будуть присутні — без цього нікуди, але маючи чіткий порядок дій, діяти буде легше. 

1. Насамперед потрібно визначитися з розташуванням вашої ділянки

Це не залежить від вашого місця проживання та реєстрації — землю можна вибрати в будь-якій точці України. Щоб знайти таку ділянку, зручніше за все буде скористатися Публічною кадастровою мапою. Синім відзначені земельні ділянки, які вже знаходяться в приватному володінні — вам потрібно орієнтуватися на порожні ділянки — вони виглядають, як на фото. 

як отримати земельну ділянку 2021

Отримати інформацію про вільні земельні ділянки можна також, звернувшись до відповідних органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, що уповноважені здійснювати розпорядження землями державної або комунальної власності, оскільки у них можна отримати актуальну інформацію про конкретну земельну ділянку, що вас цікавить.

2. Скласти та направити клопотання з додатками до відповідного органу з проханням надати земельну ділянку

Форма клопотання для всіх випадків однакова. У ньому зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри в межах норм безоплатної приватизації. До нього додається перелік документів, визначений ст. 118 Земельного кодексу. Пам'ятайте, що орган не може вимагати у вас інші папери, які не передбачені цією статтею. До необхідних додатків відносяться:

  1. Графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Форма таких графічних матеріалів — вільна, вона не передбачена законодавством. Адвокат Євген Ляшук вважає, що можна додати до клопотання скрін з Google Maps або кадастрової мапи, виділивши бажану ділянку маркером. 
  2. Копія паспорта та ідентифікаційного номера.
  3. Якщо заявник має пільги на отримання земельних ділянок (наприклад, учасник бойових дій) — копії підтверджувальних документів.
  4. Якщо ділянка вилучається з користування іншими особами — погодження землекористувача.
  5. Якщо ділянка потрібна для ведення фермерського господарства — документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Залежно від місця розташування земель, звертатися потрібно в різні органи:

  • земля в комунальній власності, розташована в населених пунктах — до сільської, селищної чи міської ради
  • земля державної власності, яка знаходиться за межами населеного пункту — до відповідної райдержадміністрації
  • земля сільськогосподарського призначення державної власності — в державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру

Зразки необхідних заяв та клопотань можна знайти на сайті Держгеокадастру за посиланням

як отримати земельну ділянку 2021

3. Отримати відповідь від органу самоврядування з дозволом на розробку проєкту землеустрою

Ви повинні отримати відповідь в місячний термін. Відмовити вам можуть тільки в тому випадку, якщо розташування об'єкта не відповідає закону, генплану або містобудівній документації, схемам і підставам використання та охорони земель, або ж проєктам землеустрою.

Якщо орган схвалив отримання землі, він видає дозвіл на розробку проєкту землеустрою. На ці дії дається 6 місяців.  

Якщо в місячний термін ви не отримали дозволу або відмови від органу самоврядування, то протягом 30 днів ви маєте право замовити розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу. Водночас в орган потрібно буде відправити повідомлення про це, приклавши до нього договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

як отримати земельну ділянку 2021

4. Розробка і затвердження проєкту землеустрою

Для цього необхідно звернутися в компанію, яка займається розробкою проєкту землеустрою — складання проєкту доведеться оплачувати зі своєї кишені. Потім проєкт узгоджується з місцевим органом самоврядування. 

Якщо на землі розташована будівля або планується її розміщення, проєкт подається також на погодження (в залежності від місця розташування ділянки):

  • в структурні підрозділи районних та Київській міських державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури
  • якщо місто не входить в території певного району, — до виконавчого органу міської ради у сфері містобудування та архітектури
  • якщо такий орган не створено, — до органу виконавчої влади з питань містобудування та архітектури або структурного підрозділу обласної державної адміністрації з питань містобудування та архітектури.

Відповідь про погодження повинна прийти протягом 10 днів. Відмовити вам можуть тільки в тому випадку, якщо проєкт не відповідає вимогам законів та нормативно-правових актів, документації із землеустрою та містобудівній документації.

Органам, які погоджують проєкт, забороняється вимагати будь-які додаткові матеріали та документи, не включені в проєкт землеустрою щодо відведення ділянки, надання погодження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки будь-якими іншими органами або проведення будь-яких обстежень, експертиз і робіт.

як отримати земельну ділянку 2021

5. Реєстрація земельної ділянки в Держгеокадастрі

Звернутися особисто або через землевпорядну організацію до державного кадастрового реєстратора із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Термін розгляду заяви — 14 днів. По закінченню терміну заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

6. Реєстрація права власності на землю 

Її здійснюють виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, державні адміністрації, в тому числі через центри надання адміністративних послуг, а також нотаріуси на підставі заяви та доданих до неї документів:

  • документа, що посвідчує особу;
  • засвідченої копії рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;
  • вилучення з Держземкадастру про земельну ділянку;
  • документа, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Термін розгляду заяви — п'ять робочих днів.

Це останній крок, після якого ви стаєте повноправним власником ділянки.

як отримати земельну ділянку 2021

Фото АР

Які можуть бути нюанси?

Адвокат Євген Ляшук пояснює, що проблеми можуть виникнути в декількох випадках:

  • Земельну ділянку не завжди буває просто вибрати, оскільки кадастрова мапа може містити застарілу інформацію, а конкретна земельна ділянка — вже перебувати в процесі затвердження права власності. Тому адвокат радить звертатися до місцевих органів із запитом надати більше інформації про вже обрану ділянку. 
  • Органи не завжди надають дозвіл на розробку проєкту землеустрою. В такому випадку, вважає Ляшук, діє принцип мовчазної згоди: «Відсутність дозволу або відмови вже передбачає автоматичне надання особі, яка звернулася з клопотанням, згоди на розробку проєкту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки», — пояснює він в колонці
  • Іноді органи самоврядування надають ділянку меншу, ніж запитував заявник. Наприклад, в половину від запитуваної. У цьому випадку, на жаль, єдиної судової практики щодо питання про можливість «доприватизувати» або отримати додаткову ділянку в межах 2,0 га пізніше немає. Це, на жаль, дозволяє ще на початковому етапі маніпулювати розмірами земельних ділянок.

Важливо пам'ятати, що будь-яка невмотивована відмова може бути оскаржена в суді. «На сьогодні склалася позитивна судова практика, в результаті якої суди задовольняють позови та зобов'язують відповідні органи надати особі дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або зобов'язують розглянути клопотання особи з урахуванням рішення суду», — пояснює Євген Ляшук.

59213

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: