Root NationНовиниНовини ITВулкани на Марсі можуть бути активними

Вулкани на Марсі можуть бути активними

-

Свідоцтва недавньої вулканічної активності на Марсі показують, що вулканічні виверження могли відбуватися протягом останніх 50 тис. років. Велика частина вулканізму на Червоній планеті сталася між 3 і 4 млрд років тому, а невеликі виверження в ізольованих місцях траплялися, можливо, всього 3 млн років тому. Але досі не було доказів того, що Марс все ще може бути вулканічно активним. Використовуючи дані з супутників NASA, що обертаються навколо Марса, дослідницька група знайшла докази виверження в регіоні під назвою Elysium Planitia.

Це загадкове темне родовище, яке має високу теплову інерцію і включає в себе багатий піроксеном матеріал з високим вмістом кальцію і симетрично розподілене навколо сегмента системи тріщин Cerberus Fossae в Elysium Planitia – нетипове для еолових або вітряних відкладень в цьому регіоні. Ця особливість схожа на темні плями на Місяці і Меркурії, які припускають вибухові вулканічні виверження. Це може бути наймолодше вулканічне родовище, коли-небудь зареєстроване на Марсі.

NASA volcanoes on Мars

Велика частина вулканізму в регіоні Elysium Planitia і в інших місцях на Марсі складається з лави, що тече поверхнею, хоча є численні приклади вибухового вулканізму на Марсі. Однак цей місце має інший вигляд. Ця особливість покриває навколишні потоки лави і здається відносно свіжим відкладенням попелу і гірських порід, що представляють інший стиль і часовий період виверження, ніж раніше ідентифіковані пірокластичні особливості.

Місце недавнього виверження знаходиться приблизно в 1600 км від посадкового модуля NASA InSight, який вивчає тектонічну активність на Марсі з 2018. В районі Cerberus Fossae були локалізовані два землетруси, і недавні дослідження показали можливість того, що це могло бути пов’язано з рухом магми на глибині. Такі вулканічні відкладення, як це, підвищують ймовірність появи придатних для життя умов на поверхні Марса в недавньому минулому. «Взаємодія висхідної магми і крижаного субстрату цього регіону могла порівняно недавно створити сприятливі умови для мікробного життя і підвищити ймовірність існування життя в цьому регіоні», – кажуть дослідники.

Читайте також:

Джерелоphys
Підписатися
Сповістити про
guest

0 Comments
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі