У другій половині року гривня буде більш схильною до здешевлення – експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У другій половині року гривня буде більш схильною до здешевлення – експерти

Валюта
4306
Експерти та учасники ринку у своїх прогнозах сходяться у тому, що до середини року гривня буде більш схильною до зміцнення, а у другій половині року – до здешевлення.
Про це йдеться у статті ЕП.
“Ми очікуємо сезонні коливання курсу впродовж року. Сезонна ревальвація (зміцнення) триватиме до середини-кінця літа, а восени курс почне повільно послаблюватися”, – вважає аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.
У компанії прогнозують незначну девальвацію гривні у 2021 році – до 28,2 грн за долар, а у 2022-2023 роках гривня щороку втрачатиме в середньому по 3% своєї вартості відносно долара.
Водночас у групі ICU на тлі менш вдалого для гривні початку року, аніж очікувалося раніше, вирішили дещо погіршити свої прогнози.
Якщо у січні там прогнозували, що долар протягом 2021 року коливатиметься в межах 27,5-28 грн, то наразі допускають девальвацію до позначки 28,5 грн за долар.
“Прогнозні розрахунки МВФ, наведені в оновленому звіті фонду, навпаки, дещо оптимістичніші, ніж раніше. За їх розрахунками, середнє значення курсу долара у поточному році становитиме 27,98 грн (проти 28,12 грн раніше), у 2022 році – 27,61 грн (27,96 грн), а у 2023 році – 27,59 грн (28,1 грн)”, – йдеться у матеріалі.
Перспективи гривні, крім суто економічних чинників, залежатимуть ще й від політичних, вважають у CASE-Україна. Зокрема, від того, чи “дозволятиме” НБУ гривні рухатися у бік зміцнення в той час, як бюджет вже другий рік поспіль має дефіцит у понад 200 млрд грн.
“Наразі відбуватиметься певне укріплення гривні, особливо на тлі проблем у боротьбі з ковідом. Але я не думаю, що НБУ допускатиме зміцнення курсу далеко від позначки 28 гривень за долар – це занадто сильні втрати для бюджету (чим міцніша гривня, тим менше надходжень до бюджету від експорту. – Ред.).
Чим подібні втрати закінчилися у минулому, зрозуміло з прикладів Оксани Маркарової та Якова Смолія (колишні міністр фінансів та голова НБУ. – Ред.)”, – пояснює виконавчий директор CASE-Україна Дмитро Боярчук.
“При оцінці прогнозів щодо майбутнього курсу долара в Україні потрібно розуміти, що у часи пандемії їхня точність багато в чому залежить ще й від перебігу вакцинації та післякризового відновлення економіки.
Для України швидші темпи вакцинації означають більші темпи економічного зростання, а разом з ними – більші обсяги імпорту товарів та подорожей українців за кордон. Останні два чинники можуть створювати додатковий тиск на гривню, спричиняючи її девальвацію”, – додає автор матеріалу.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас