В кінці квітня в державній компанії НАК “Нафтогаз України” відбулася зміна керівництва – після семи років роботи був звільнений глава компанії Андрій Коболєв. Йому на зміну прийшов Юрій Вітренко, який займав на той час посаду виконуючого обов’язки міністра енергетики, – йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Вітренко для “Нафтогазу” не новачок. Ще в 2002 році він брав участь в проекті з розробки стратегії НАК, був радником голови правління компанії, директором з розвитку бізнесу. У 2004-2005 роках він обіймав різні посади в “Нафтогазі”, пов’язані, в першу чергу, з фінансовими питаннями.

У 2014 році Юрій Вітренко увійшов до нової команди “Нафтогазу”, яку очолив Андрій Коболєв. Протягом декількох років вони працювали в щільному тандемі і уособлювали собою новий тип українського корпоративного топ-менеджера західного зразка.

Саме під їхнім керівництвом компанія перестала бути збитковою і почала працювати в прибуток. Не обійшлося, звичайно, і без “побічних ефектів”, найбільш болючим з яких для простих українців стало істотне підвищення тарифів на газ (і, як наслідок, інших тарифів ЖКГ).

Для обивателів імена Коболєва і Вітренко були, загалом, нероздільними, а тому конфлікт, що стався між ними, викликав чимало подиву.

Як було зазначено вище, багато хто не бачив особливої різниці між Коболєвим і Вітренком, а тому з настороженістю сприйняли новину про призначення останнього новим главою “Нафтогазу” – мовляв, чи не йдеться, грубо кажучи, про заміну “шила на мило”?

Однак пильний погляд дозволяє засумніватися в ототожненні двох топ-менеджерів.

Нагадаємо, приводом для звільнення Андрія Коболєва стала провальна робота компанії особливо в останній рік. Як відомо, в 2020 році “Нафтогаз” отримав чистий збиток у розмірі 19 мільярдів гривень, при тому, що в попередні роки НАК показувала прибуток. Та й фінансовий план компанії не віщував краху.

Колишнє керівництво “Нафтогазу” поспішило заявити, що всьому виною коронавірус, проте очевидні й прорахунки менеджменту в операційній діяльності компанії.

Ще однією проблемою є провал програми “20/20”, згідно з якою “дочка” “Нафтогазу” – компанія “Укргазвидобування” (УГД) повинна була вийти до 2020 року на рівень видобутку 20 мільярдів кубометрів газу. Але обсяги газовидобутку не тільки не зросли – вони навіть трохи знизилися. В результаті УГД в 2020 році добула лише трохи більше 14 мільярдів кубів.

На початку 2021 року Андрій Коболєв, ще будучи на посаді, заявив, що в невиконанні програми “20/20” винен уряд. Це досить дивно, тому що за час дії програми (не кажучи вже про термін перебування на посаді самого Коболєва), змінилося чотири склади уряду. Повірити в те, що всі вони зривали виконання стратегічної програми забезпечення енергонезалежності країни, а сам Коболєв тут як би і ні при чому, дуже складно.

Юрій Вітренко, до речі, ледве вступивши на посаду, заявив, що збільшення газовидобутку стане одним з його головних завдань на посаді керівника “Нафтогазу”.

Більш того, за його словами, збільшення обсягів видобутку призведе до зниження цін на газ. А це, нагадаємо, один з найбільш хворобливих моментів для населення.

Зрозуміло, Вітренко також пообіцяв знову зробити “Нафтогаз” прибутковою компанією.

Але чи зможе новий глава НАК домогтися всього того, що він обіцяє сьогодні? Можна навіть кілька переформулювати питання: чи виявиться Юрій Вітренко більш ефективним менеджером, ніж Андрій Коболєв?

“Це покаже тільки практика”, – сказав в коментарі “Апострофу” керівник Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

При цьому, якщо порівнювати Юрія Вітренка з попередником, між ними виявляються принципові відмінності.

“Я можу сказати, що обидва вони – і Коболєв, і Вітренко – дуже розумні хлопці. Дуже професійні, особливо в тому, що стосується управління корпоративними правами, – сказав виданню керівник спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев. – При цьому за Вітренком не тягнеться такий (негативний) шлейф, як за Коболєвим”.

Але у нового керівника НАК, безумовно, є низка переваг, які потенційно мають зіграти йому в плюс.

“Він вже працював в “Нафтогазі”, він добре знає проблеми компанії, знає, як вона управляється – йому не потрібно адаптуватися. Він знає оперативну практику управління, і це – дуже добре, – каже Фесенко. – І, я так розумію, він запропонував керівництву країни концепцію, модель управління “Нафтогазом”, яка відповідає інтересам держави, установкам президента, а також запропонував свій рецепт, як вирішити проблеми, що накопичилися, за досить короткий термін”.

Крім того, Юрій Вітренко – успішний і талановитий юрист: “Таку характеристику я чув від дуже багатьох людей. Це підтвердили і успіхи в Стокгольмському арбітражному суді”.

А також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.