Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Кулеба: Росія намагається скористатися ситуацією із суддею Чаусом, щоб розсварити Україну з Молдовою

Проросійські ЗМІ викривлено висвітлюють ситуацію з нібито викраденням колишнього українського судді Миколи Чауса в Молдові, а Росія намагається скористатися нею, щоб зашкодити українсько—молдовським відносинам.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу у вівторок, 18 травня, коментуючи оприлюднене начебто Чаусом відео в Telegram.

За словами Кулеби, публікація відео збіглася в часі з візитом міністра закордонних справ Молдови Ауреліу Чокоєм. Водночас, за його словами, 90% розмови з молдовським колегою були присвячені « конструктивним питанням наших взаємин ».

« Цей відеозапис є "нововідкритою обставиною" і змінює картинку того, про що останніми тижнями писали насамперед молдовські та значною мірою проросійські ЗМІ, нав’язуючи трохи іншу картину реальності молдовській думці », — заявив міністр.

За словами Кулеби, вони з главою МЗС Молдови погодилися, що « ситуація з Чаусом у жодному разі не повинна бути використана третьою стороною, а саме Російською Федерацією, для того, щоб розсварити Україну з Молдовою і створити напругу в наших відносинах ».

Про яке відеозвернення Чауса йдеться?

17 травня у Telegram-каналі «ChausUA Николай Чаус» з'явилося перше після зникнення відеозвернення Чауса, в якому він пообіцяв найближчим часом з'явитися в Україні й відповісти на всі питання суспільства та правоохоронців.

Водночас дружина Чауса та його адвокат у розмові з нами припустили, що звернення могло бути записане під тиском. Адвокат Ростислав Кравець  звернув увагу, що файл із відеозверненням Чауса має назву «Привет Пётр Алексеевич».

У своєму зверненні Чаус зазначив, що в нього все добре, але він не може повідомити про своє місцеперебування. І додав, що багато хто намагається спекулювати на його нібито викраденні.

Про нього стало відомо 3 квітня. За даними журналістів-розслідувачів з України та Молдови, молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до зникнення Чауса українців, щонайменше двоє з яких прямо пов'язані з Головним управлінням розвідки Міноборони, а ще один — звільнений посадовець Національної поліції. У ГУР Міноборони назвали цю інформацію провокацією російських спецслужб.

Хто такий Чаус?

Микола Чаус 15 років працював у Дніпровському суді Києва, відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку ексрегіонала Юрія Іванющенка, розглядом справи Геннадія Корбана.

У 2016 році НАБУ  викрило  Чауса на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів, схованих у двох скляних банках. Гроші нібито призначалися за винесення вироку у справі Світлани Сасевич, яку звинувачували в незаконному збуті наркотичних речовин. Обвинувачення просило для жінки сім років позбавлення волі, суддя Чаус виніс вирок — п'ять років умовно.

У вересні 2016-го Верховна Рада дозволила затримати суддю, але тоді він уже втік з України. З листопада того року Чаус перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом, проте досі не екстрадували.

Watch on YouTube