У міській дитячій лікарні за кошти ЄС облаштують сучасний Центр для реабілітації дітей (ФОТО)

Автор: Турій Роман

18 Тра, 2021 11:07

Поділитись публікацією
У міській дитячій лікарні за кошти ЄС облаштують сучасний Центр для реабілітації дітей (ФОТО)

В Івано-Франківську за кошти Європейського союзу планують облаштувати Центр альтернативної медицини для дітей із захворюваннями опорно-рухового апарату.

Читайте також: Петиція щодо зеленої зони озера: у мерії відповіли, що на слухання щодо забудови громада не приходила

Про це йшлося 18 травня на пресконференції в рамках реалізації проєкту «Альтера – Альтернативні терапії у Марамуреші та Івано-Франківську» (ALTHERA) Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020.

Офіцер з впровадження і моніторингу в рамках даного проєкту Раду Хурджуй розповів, що вони допомагають впроваджувати проєкт у всіх його аспектах, інформує “Галка”.

«Обидва проєкти законтрактовані цього року. По одному з проєктів буде ремонт та закупівля цінного обладнання для міської дитячої лікарні. Другий проєкт – монтування відеокамер у місті для спостереження», – каже Хурджуй.

За його словами, результати проєктів можна буде побачити впродовж цього року. А у 2023 році планують спільно податися на нові проєкти.

Міський голова Руслан Марцінків розповів, що такі проєкти допомагають залучити додаткові кошти для розвитку міста. Частина коштів піде на реалізацію проєкту в міській дитячій лікарні, а інші на проєкт «Безпечне місто».

«По другому проєкту, ми плануємо встановити по місту камери. Сподіваємося, що незабаром відбудеться реформа правоохоронних органів, тоді міська варта зможе краще відповідати за безпеку у місті», – каже мер.

Заступниця начальника управління охорони здоров’я Алла Вацеба каже, що кількість дітей з особливими потребами збільшується як в Україні, так і в Івано-Франківській громаді.

«У міській лікарні створено реабілітаційне відділення та залучено найкращих спеціалістів для реабілітації дітей. Ми сподівємося, що це відділення буде розвиватися, бо лікарня самотужки не може закупити все необхідне обладнння», – каже Вацеба.

Директорка КНП «Міська дитяча клінічна лікарня» Ольга Бойчук каже, що вони вже співпрацювали з Румунією, коли відбувалася медична реформа.

«Раніше у закладі ми працювали тільки з гострими захворюваннями, а реабілітація була на іншому плані. Я радію, що ми дійшли до того, що реабілітація може бути кращою за лікування. Зараз громада нараховує 500 дітей зі захворюваннями опорно-рухового апарату та центральної нервової системи», – додає Бойчук.

У лікарні працюють реабілітологи, які мають практику роботи у Чехії, Румунії, Швейцарії та інших країнах Європи. Тому головним для лікарні – отримати новітнє обладнння. За грантові кошти закуплять пристрої  для обстеження дітей та спеціальні тренажери.

Повне завершення проєктів заплановано на 2023 рік. Загальна вартість – 11 500 000 гривень.