Чи побачить народ межу, якщо йому дозволять більше, аніж мирний протест? На це питання спробував відповісти журналіст, головний редактор сайту Цензор.нет та оглядач ZN.UА Юрій Бутусов у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

«Насправді таке право закладено Конституцією», - зазначає гість програми. Принагідно він посилається на статтю 5, яка визначає український народ джерелом влади в країні. За словами Бутусова, ця стаття же і легітимізує українську революцію, і забезпечує амністію її учасникам. «Я вважаю, що, звичайно, у суспільства є право протестувати, воно в Україні достатньо чітко гарантовано законом», - каже він і додає, що українцям залишається лише користуватися цим правом.

Далі гість програми торкається питання досвіду державності. Його, на думку журналіста, українцям бракує, а також не вистачає й досвіду побудови самого суспільного устрою. «Ми дуже залежимо, наше життя, від існування не тільки державних, але й суспільних інститутів», - пояснює Бутусов. Тим не менш, саме відсутність історичного досвіду, каже він, не дає українцям це зрозуміти.

З іншого боку, Бутусов позитивно оцінює зростання рівня участі в Україні сьогодні. Він нагадує, що займається журналістикою з 1998 року і пам’ятає, як на протести дивилися в ті часи, зокрема щодо справи Антоненка. «Це неможливо було! Все це відбувалося тихо, був цей “бєспрєдєл”…», - каже журналіст.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Сьогодні же, підкреслює Бутусов, ситуація в Україні зовсім інша, але вона все ще не дотягує до західноєвропейської демократії.

Нагадуємо, Бутусов розповів, як оцінювати спроби української влади врегулювати роботу ЗМІ.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Пекар окреслив напрям і темп розвитку України.