Root NationНовиниНовини ITNASA запустило ракету для вивчення полярного сяйва

NASA запустило ракету для вивчення полярного сяйва

-

У неділю NASA запустило одну зі своїх найбільших зондуючих ракет зі стартового майданчика на Східному узбережжі в рамках експерименту, проведеного професором космічної фізики в Геофізичному інституті Університету Аляски.

Чотириступенева ракета Black Brant XII, з експериментом KiNET-X головного дослідника Пітера Деламера на борту, стартувала з льотного комплексу NASA Wallops у Вірджинії о 20:44 за східним часом. Підйом ракети, яка летіла по дузі в іоносферу перед початком запланованого спуску над Атлантичним океаном біля Бермудських островів, можна було спостерігати вздовж східного узбережжя.

Теж цікаво: NASA картографуватиме повітряні течії в атмосфері Землі

Експеримент намагається зрозуміти, як велика маса плазми, така як сонячний вітер, взаємодіє на рівні часток, наприклад, з плазмою космічного середовища Землі. Взаємодія між сонячним вітром і магнітосферою планети проявляється як полярне сяйво, чи тут, на Землі, чи на іншій планеті, яка має магнітне поле і істотну атмосферу. Фізики давно намагаються зрозуміти, як працює ця взаємодія.

Ракета випустила дві каністри з термітом барію, які потім вибухнули – одна на висоті близько 400 км, а друга через 90 секунд по низхідній траєкторії на висоті близько 300 км, недалеко від Бермудських островів в північній частині Атлантичного океану. В результаті вибуху утворилися сині і зелені хмари.

nasa launches rocket

Барій перетворився на плазму і став іонізованим сонячним світлом. Хмари барієвой плазми, які генерували власні електромагнітні поля і хвилі, потім взаємодіяли з існуючої плазмою іоносфери. Наукова група експерименту вже почала аналізувати дані цієї взаємодії.

Запуск відбувся в останній день 10-денного вікна запуску. Попередні дні були затьмарені поганою погодою на базі NASA у Воллопс і на Бермудських островах, неприйнятно сильним вітром на великих висотах, а також інцидентом, в якому ракета «увійшла в контакт з опорою пускової установки під час підготовки до запуску», згідно з NASA.

В експерименті брали участь ще три вчених з Геофізичного інституту, що займаються космосом і плазмою: Дон Хемптон, Марк Конде і Антоніус Отто. Підготовка до експерименту почалася у 2018 році, коли NASA схвалила проект. Слідкуйте за оновленнями.

Читайте також:

Джерелоphys
Підписатися
Сповістити про
guest

0 Comments
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі