Експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп у програмі Юрія Романенка «Романенко Бесіди» розповів, як державна компанія «Нафтогаз України» вела неефективну економічну політику та торгувала з Росією під час російсько-української війни.

«У 2019 році була презентація нової стратегії газового дивізіону. Вони сказали: «Ми видобувати не будемо. Ми будемо купувати». Питання: для чого? Ну, типу, газ такий дешевий, ми можемо з будь-якої точки світу привезти цей газ сюди», - розповідає він.

Виникало одразу логічне запитання: що ви будете робити, коли ціни злетять угору через два-три роки?

«Тоді ця ідея викликала шум, невдоволення, і там переглянули цю програму. Через рік презентували «Тризуб», глибоке буріння, буріння на морі. Але навіть не було якоїсь послідовної стратегії у цьому нарощуванні видобутку. Отож, маємо три передумови: збитки, непомірно високі ціни і провал видобутку газу», - розповідає експерт.

Він додає, що четвертим компроматом була історія з фінансовою підтримкою країни-агресора.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

«На початку березня вилізла історія, коли «Нафтогаз» по якомусь тендеру купує в російської компанії на десять мільйонів гривень долота для бурильних установок. При всьому тому, що такі ж долота випускає Дрогобицький завод», - констатує Прокіп.

За його словами, це рішення теж, однозначно, викликало невдоволення уряду.

«Тому що через пару днів, коли це стало відомо, був дуже швидко проведений цей контракт, - вийшло рішення уряду про заборону імпорту обладнання. Зрозуміло, що це теж було причиною», - пояснює аналітик.

Він зазначає: «Це – не єдиний випадок купівлі обладнання в Росії, що там були й інші. Виходить, з одного боку, ми воюємо з Росією, а з іншого, виявляється, як завжди».

Нагадаємо, «Нафтогаз» наймає лобістські компанії в США, які просять не давати гроші Україні, - політолог.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, чи звільнення Коболєва виллється у зниження ціни на газ.