ЄС і США домовились про припинення торгової суперечки між Boeing і Airbus, яка тривала 17 років

ЄС і США домовились про припинення торгової суперечки між Boeing і Airbus, яка тривала 17 років

Домовленість поклала кінець ключовій точці в торговельній війні Трампа з Європою

ЄС і США домовились про припинення торгової суперечки між Boeing і Airbus, яка тривала 17 років
фото www.flickr.com/photos/30478819@N08/50144227726

Офіційні особи ЄС заявили, що США і Європейський союз домовилися покласти край своїй 17-річній суперечці про субсидії на літаки Airbus SE і Boeing Co., в результаті якого союзники ввели мита на експорт один одного на суму $11,5 млрд.

Як повідомляє Bloomberg, знакова угода перегортає сторінку ключового конфлікту в торговельній війні колишнього президента Дональда Трампа і закладає основу для нової ери трансатлантичної співпраці.

Угода була частково обумовлена зростаючим усвідомленням політиками в Брюсселі і Вашингтоні того, що виробник авіакосмічної продукції в Китаї Commercial Aircraft Corp of China (Comac), якого спонсорує КНР, найближчим часом стане законним конкурентом у світовому проєктуванні.

ЄС і США також зобов'язалися на саміті скасувати тарифи, пов'язані з суперечкою щодо сталі та алюмінію, згідно з проєктом висновків зустрічі. У 2018 році США ввели мита на експорт металів з Європи з міркувань національної безпеки.

Нагадаємо: Трамп ввів мита на європейські товари на суму $7,5 млрд після того, як Світова організація торгівлі (СОТ) постановила, що ЄС несправедливо надав Airbus субсидії. Незабаром після цього ЄС також ввів мита на суму $4 млрд на американську продукцію у зв'язку з іншою постановою СОТ, згідно з яким США також надали незаконну допомогу Boeing. Вперше суперечка виникла у 2004 році.

Крім того, у 2018 році адміністрація Трампа вирішила 25% -е мито на європейську сталь та 10% -е мито на європейський алюміній з міркувань національної безпеки – проти чого люто виступив і проти чого виступив ЄС. Блок ввів перший раунд мит на 2,8 млрд євро ($3,4 млрд), наступний раунд на 3,6 млрд євро повинен був початися в цьому місяці. Однак минулого місяця ЄС вирішив призупинити виконання цього рішення, щоб прискорити переговори.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло