У понеділок, 28 червня був не тільки День Конституції України, а й досить важливий день для віруючих - початок Петрового посту.

З першим днем даної події пов'язана величезна кількість цікавих традицій і ритуальних дій. Тривати він буде аж до 11 липня, і парафіяни вважають його одним з найдавніших в історії християн.

Церква, скріншот з відео
Церква, скріншот з відео

Встановили пост на честь двох апостолів Петра і Павла, а його дата початку прив'язана до дати святкування Трійці. Перший день зазвичай починається через тиждень після Трійці.

Піст вважається дуже суворим, проте не таким, як Великодній. Протягом всієї так званої Петрівки парафіянам можна буде вживати рибу у вівторок, четвер, суботу та неділю. Також, на вихідних і у свята можна пити вино, однак, не більше одного келиха.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Ікона апостолів Петра і Павла. Середина XI століття
Ікона апостолів Петра і Павла. Середина XI століття

Найжорсткіший день-п'ятниця, так як дозволяється їсти тільки суху і холодну їжу.

Також, є величезна кількість традицій і прикмет, наприклад - "Розігрі". Це день, коли українці остаточно проводжали весну і зустрічали літо з копіткою роботою на полі. Тому з Петрівкою і працею на полях пов'язано багато приказок і прийме: "у Петрівку день як рік", "хто в Петрівку сіна не косить, то взимку і в собак їсти просить".

Петрів піст 2021, скрін, відео YouTube
Петрів піст 2021, скрін, відео YouTube

Жінки в таємниці від чоловіка готували обід, несли його в сад і самі їли, при цьому покрикуючи "Га-га-га".

Після закінчення посту почнеться весільний сезон. Перший день посту завжди припадає на різну дату, на відміну від закінчення - 11 липня.

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

Нагадаємо, раніше Молитва, яка допоможе бути хорошою дружиною: сильні слова, які повинна прочитати кожна жінка

Як повідомляє портал "Знай.ua" Чудодійна молитва від тривог: врівноважить душевний стан і дасть заспокоєння

Також "Знай.uа" писав, що Рятівна молитва від усіх недуг: ці слова вселили надію в мільйони людей