У своєму блозі «Толчок» громадський діяч, юрист і футуролог Олексій Толкачов розповів про недоліки чинної Конституції України, зокрема, про те, чому в 1996 році вона була прийнята неправильно і, як наслідок, не виконує функцію Основного закону.

Він нагадав, що чинну Конституцію прийняла Верховна Рада України, орган Законодавчої влади держави. Але, задається питанням Толкачов, чи мав парламент право приймати Конституцію або ж її повинен був прийняти і затвердити сам народ в якийсь інший спосіб?

«Конституція за своєю суттю є формалізованим суспільним договором. Це означає, що ми як народ самі всередині домовляємося про те, як ми хочемо жити в нашій країні. Які права ми визнаємо один у одного і які зобов'язання встановлюємо в цілях загального блага», - пояснив Толкачов.

Він зазначив, що для співжиття в своїй країні ми започатковуємо республіку, адже нам необхідно держава і влада, яка буде захищати громадян і здійснювати управління загальними справами знову ж таки в загальних інтересах.

«Ще один важливий нюанс, який необхідно завжди пам'ятати і враховувати. Держава за своєю суттю - силовий інструмент. І держава природним чином намагається розширити свою владу на всі суспільні відносини. Так ось Конституції історично з'явилися для того, щоб обмежити владу монархів, правителів і держави, затвердити права громадян, а народ - як джерело влади», - каже Толкачов.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

За його словами, оскільки народ є джерелом влади в країні і є носієм установчої влади - народ засновує держава, і, одночасно, обмежує його, наймає правителів для виконання державних функцій. Але, нагадав він, Конституцію України в 1996 році прийняла Верховна Рада України, тобто орган законодавчої влади.

«На якій же підставі? Адже установча влада і прийняття Конституції - це прерогатива виключно народу. Розумієте, який абсурд виходить? Законодавчий орган влади самостійно прийняв Конституцію, яка повинна обмежувати його самого і всі інші гілки держави. Тобто політики самі для себе правила написали, а народ залишився в стороні», - заявив Толкачов.

Експерт при цьому зазначив, що парламент прийняв Конституцію від імені народу. Але, каже він, незрозуміло, в чому воля народу виражалася, адже ні в підготовці тексту Конституції, ні в її затвердженні народ України участі не брав.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Толкачов назвав переваги проекту Конституції 1993 року.

Нагадаємо, Друзенко заявив, що слово «республіка» дуже близько української ДНК.