$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Із левом і козаком, але без ангела. На сайті Верховної Ради опублікували зображення великого герба України

Із левом і козаком, але без ангела. На сайті Верховної Ради опублікували зображення великого герба України Зеленський визначив законопроєкт про великий герб як невідкладний
Фото: president.gov.ua
На сайті Верховної Ради 29 червня опублікували законопроєкт №5712 "Про великий державний герб України", запропонований президентом України Володимиром Зеленським, із зображенням великого герба.

Ескіз, за який голосуватимуть народні депутати, відрізняється від варіанта герба художника Олексія Кохана, котрого оголосили переможцем конкурсу на найкращий ескіз великого державного герба 2020 року.

На гербі зображено щит із золотим тризубом, який тримають: ліворуч – лев, праворуч – воїн-козак із рушницею. Державний герб України розміщено на синьому п'ятисторонньому щиті, над щитом розташовано зображення корони Ярослава Мудрого.

Фото: rada.gov.ua Фото: rada.gov.ua

"Під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору", – зазначили в законопроєкті.

На ескізі, який назвали переможцем конкурсу, лев був зображений праворуч від герба, ліворуч щит тримав ангел із мечем, над ними височів штандарт із зображенням воїна-козака.

Фото: Олександр Ткаченко / Facebook Фото: Олександр Ткаченко / Facebook

У Верховній Раді 29 червня зареєстрували законопроєкт "Про великий державний герб України". Зеленський визначив законопроєкт як невідкладний.

Контекст

Перелік державних символів визначено ст. 20 Конституції України. До них належать прапор, гімн, а також великий і малий герби. Малий герб – золотий тризуб на синьому тлі – Верховна Рада затвердила в лютому 1992 року.

У Конституції зазначено, що головним елементом великого державного герба є знак княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України), але самого герба поки не затверджено.

25 серпня 2020 року Верховна Рада доручила Кабміну провести конкурс на найкращий ескіз великого державного герба України.

30 вересня Кабмін ухвалив проєкт постанови про проведення конкурсу. У ньому повідомляли, що найкращі проєкти великого державного герба буде нагороджено преміями: 100 тис. грн, 50 тис. грн і 30 тис. грн.

19 листопада міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що переможцем конкурсу став художник Олексій Кохан, співавтор малого герба. Третю премію надали колективу авторів: Іванові Турецькому, Лук'янові Турецькому, Ігореві Глобі, Дмитрові Дубілету, Іванові Сварнику. Другу премію вирішили не присуджувати нікому.

Директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявив, що журі обрало найкращий ескіз великого державного герба з того, що подали автори. За його словами, серед гербів "не було нічого, що поруч стоїть із досконалістю малого державного герба".

Для того щоб Верховна Рада затвердила ескіз, потрібно не менше ніж 300 голосів.