Суспільство (відео)

Геральдичні ляпаси в Чернігові: влада використовує неправильні герби (Відео)

У Чернігові та області, за словами істориків, відбувається наруга над місцевими гербами. Сергій Лаєвський, директор обласного історичного музею, вкотре протягом року зазначає, що герб міста на фасаді міськради та герб області на офіційній сторінці Чернігівської обласної державної адміністрації на Фейсбуці не відповідають дійсності. По черзі. Чернігів.

«Це не герб Чернігова. Те, що вивішено на Чернігівській міській раді. Бо герб Чернігова – це чорний орел, корона має бути золота», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

Якою має бути кольорова гама герба, чітко прописано в рішенні самої міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські історики дали поради міськраді щодо скверу імені Попудренка

«Чернігівська міська рада своїм рішенням затвердила герб міста Чернігова з відповідним описом, і в тому рішенні було записано, що його не можна спотворювати, щось туди додавати, змінювати кольори і так далі, і тому подібне», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

Розміщення на фасаді Чернігівської міської ради умовно білого орла, якщо іти шляхом формалізму, – це вже сепаратизм.

«Зображений герб міста Чернігова на будівлі Чернігівської міської ради радше нагадує польського орла. Тобто герб Польщі, де білий орел представлений на різному тлі. Тому без жодних образ, це герб міста Чернігова чи ми вже говоримо про Річ Посполиту?» — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

У міськраді сказали, що вивчатимуть це питання.

«Передам в управління культури і попрошу їх звернути увагу, вивчити. І якщо це в їхній компетенції, далі діяти так, як належить», — Наталія Чусь, начальник пресслужби ЧМР.

Схожа ситуація і в області. Тут «нагрішили» на сторінці Фейсбук.

«2 листопада … Ну і бачимо ось».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські історики високо оцінили історичність серіалу «Кріпосна»

«У 2019-му його поміняли на схематичне зображення зеленого кольору. Не може бути подібної наруги над гербом. Причому кілька разів змінювався дизайн цього зображення на сторінці у фейсбуці, і з суто зеленого він трансформувався в якісь білі начерки на зеленому тлі. А потім знизу додалися лозунги, хештеги», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

Герб з офіційного змінився на зелений.

В області зазначають, що це не герб, а схематичне зображення. Але, можливо, за потреби це зображення приведуть до ладу, тобто до вигляду герба.

«Це просто графічне зображення і ніхто не говорить, що це офіційний герб Чернігівщини», — Ігор Сльозка, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської ОДА.

Також Сергій Лаєвський зазначає, що не є нормальним використання на офіційних заходах в області замість герба лише князівського знака – золотого тризубця, що зображений на грудях двохголового орла. Адже зараз Чернігівщиною править не Мстислав Володимирович, якому і належить цей знак.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button