Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Нідерланди заявили про провокації російських винищувачів у Чорному морі. Що кажуть у РФ?

Міністерство оборони Нідерландів заявило, що 24 червня російські винищувачі спровокували небезпечну ситуацію, дуже низько пролетівши над їхнім фрегатом Evertsen. Це сталося лише за день після інциденту з британським есмінцем Defender.

Про це Міноборони Нідерландів повідомили у Twitter.

Там зазначили, що російські літаки неодноразово пролітали «небезпечно низько» над кораблем, впритул до нього і здійснювали «імітацію атак». При цьому, під час цих переслідувань фрегат Evertsen перебував у міжнародних водах.

Інцидент стався минулого четверга, 24 червня, приблизно між 15:30 та 20:30 за місцевим часом. За даними Міноборони Нідерландів, російські винищувачі були озброєні бомбами і ракетами «повітря-земля», призначеними для стрільби по цілі з повітря.

«Російські дії порушили право на вільне користування морем. Крім того, вони суперечать взаємним домовленостям, як це визначено в договорі INCSEA. Угода повинна запобігати небезпечним ситуаціям на морі», ㅡ кажуть у Нідерландах.

Водночас Міноборони Росії стверджує, що фрегат Нідерландів, який перебував у нейтральних водах, змінив курс і рухався в бік Керченської протоки. Там заявляють, що підняти винищувачі Су-30 і бомбардувальники Су-24 там вирішили « для запобігання порушенню кордону територіальних вод РФ », пише ТАСС.

Кажуть, після прольотів російських літаків фрегат відразу змінив курс і продовжив рух по колишньому маршруту. Окрім того, у Міноборони РФ наполягають, що польоти російських літаків « виконувалися відповідно до міжнародних правил використання повітряного простору ».

Нагадаємо, напередодні у Чорному морі стався схожий інцидент. У Міноборони Росії заявили, що відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця Defender, який нібито порушив межі територіальних вод РФ.

Однак у Міністерстві оборони Великої Британії заперечили це. Кажуть, попереджувальних пострілів по HMS Defender не було, а корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права.