$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+9° Київ +15° Варшава +3° Вашингтон

Кулеба пояснив Путіну, чому росіяни не можуть бути корінним народом в Україні

Олег Бесараб 30 Червня 2021 18:38
Кулеба пояснив Путіну, чому росіяни не можуть бути корінним народом в Україні

Росіяни - корінний народ Росії, де у них є своя держава, тому вони не можуть бути корінним народом в Україні.

Так глава МЗС Дмитро Кулеба відповів у своєму Twitter президенту РФ Путіну, який обурився українським законом про корінні народи.

«Корінні народи України - це кримські татари, кримчаки, караїми. Росіяни - національна меншина, права якого захищені Конституцією нарівні з іншими », - підкреслив міністр, додавши, що росіяни не можуть бути в Україні корінним народом, оскільки мають власну державу. «Альтернативні вигадки - це класика російських маніпуляцій», - зазначив міністр.


Раніше в ході «прямої лінії» Путін поскаржився на те, що росіян не включили до законопроекту про корінні народи України, що на думку президента РФ може привести до скорочення їх чисельності та може бути порівняним «із застосуванням якоїсь зброї масового ураження».

Нагадаємо, в травні у Верховній Раді зареєстрували президентський законопроект про корінні народи (№5506). Документ визначає поняття «корінного народу» і законодавчо закріплює, що такими в Україні є кримські татари, караїми, кримчаки. Росіяни у переліку відсутні.

Росія сформувала список «недружніх країн», яким буде заборонено наймати громадян РФ для роботи у посольствах. У ньому поки що вказані Сполучені Штати і Чеська Республіка.

Відносини РФ зі США погіршилися після запровадження чергового пакету американських санкцій.

Чехія вступила у конфлікт з Росією через підрив офіцерами ГРУ РФ військових складів зі зброєю у Врбетіце восени 2014 року. Зброя зі складів постачалася Україні для війни з Росією на Донбасі.