Спливати на поверхню вона почала ще кілька днів тому у ставку, що в Дядьковичах. Місцеві кажуть, тоннами збирали її з водойми. Бо не мали іншого виходу. Припускають, усе через фермерів, які обробляють землі хімікатами. Про причини масової гибелі риби - дізнавалась Яна Євтушок.

Зеленим кольором та піною покритий ставок, на поверхні – тисячі дохлої риби. Масову загибель прісноводних в Дядьковичах зафіксували в ці вихідні. Місцеві б'ють на сполох, кажуть хвилюються за своє здоров'я.

Місцеві громадські активісти не мали іншого вибору, як самотужки збирати мертву рибу з водойми, а потім закопувати. Припускають, мор утворився через фермерів, які неподалік обробляють рослини хімікатами.

Те, як фермери обробляли землю хімікатами - ніхто не бачив. Чим кропили рослини - місцеві теж не знають. Але запевняють, відстань від ставка до посіву сої - менша, ніж 50 м. Тож переконані, межа санітарно-захисної зони не дотримана.

Керівництво Дядьковицької територіальної громади про дану проблему в курсі. Втім поки, вдіяти нічого не може, бо не знають причину мору риби.

Як виявилось, сою за 8 метрів від водойми вирощує фермерське господарство "РІВНЕ ЛАН". Керівники кажуть, обробляють рослини гербіцидами, які не можуть зашкодити рибі. До того ж кропили сільськогосподарську культуру відносно давно.

Натомість, директор фермерського господарства нарікає на самих жителів села, мовляв ті, зробили поблизу водойми смітник.

З метою встановлення причин мору риби на місце виїхали працівники Держпродспожислужби та відібрали зразки води. Результати стануть відомі за кілька днів. Якщо вони покажуть перевищення забруднюючих речовин - тоді встановлюватимуть порушника.

Читайте також: У селі на Рівненщині дерево впало на будівлю клубу