$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Путін вважає, хай навіть РФ потопила б британський Defender у Чорному морі, про третю світову не йшлося б

Путін вважає, хай навіть РФ потопила б британський Defender у Чорному морі, про третю світову не йшлося б Путін вважає, що британський есмінець перебував поблизу окупованого Криму з військовою метою
Фото: EPA

Російський президент Володимир Путін вважає інцидент із проходженням британського есмінця Defender поблизу берегів Криму провокацією. Про це він заявив під час прямої лінії, яку транслює РБК.

"Це, звісно, провокація абсолютно очевидна. Вона була комплексною, і проводили її не тільки британці, а й американці. Тому що британець зайшов у наші територіальні води вдень, а ще вранці о 7.30 з одного з військових аеродромів НАТО у Греції злетів американський розвідувальний стратегічний літак", – сказав він.

Путін вважає, що британський есмінець перебував поблизу окупованого Криму з військовою метою і за допомогою американського літака дивився, "що де в наc вмикається".

"Вони там чогось не визнають? Ну, добре, не визнавайте далі... Хай навіть ми потопили б цей корабель, складно уявити, щоб світ постав би перед загрозою третьої світової. Тому що ті, хто це робить, знають, що вони не можуть вийти переможцями із цієї війни", – заявив російський президент.

Контекст

Британський есмінець HMS Defender D36 23 червня йшов з Одеси, коли міноборони Росії заявило, що він "порушив кордон" Росії в районі окупованого Криму. У військовому відомстві РФ повідомили, що бомбардувальник виконав попереджувальне бомбометання, прикордонний корабель – попереджувальну стрільбу по курсу руху Defender. За кілька хвилин есмінець нібито покинув "територіальне море" Росії.

Водночас у міноборони Великобританії заявили, що ніякої стрілянини поряд із їхнім кораблем не було. Великобританія зазначила, що росіяни проводили навчання з артилерійської стрільби в Чорному морі і заздалегідь попередили морську спільноту про свою діяльність.

Кореспондент BBC Джонатан Біл, який був на борту Defender, розповів, що один із двох російських катерів берегової охорони, які переслідували британський корабель, наблизився до есмінця на 100 м. "По радіо лунали дедалі ворожіші попередження, зокрема таке: "Ми відкриємо вогонь, якщо ви не зміните курсу". Ми чули залпи на відстані, але вирішили, що вони поза зоною досяжності", – повідомив журналіст.

Хоча російські ЗМІ подали цю історію так, ніби есмінець увійшов у "російські територіальні води" поблизу окупованого Криму, а після попереджувальної стрільби покинув їх, моніторинг руху судна доводить, що корабель спокійно продовжував свою місію і не змінював курсу, зазначило LIGA.net.

У Кремлі назвали маршрут британського есмінця "підготовленою провокацією", а у МЗС РФ пригрозили "бомбити" кораблі, які зайдуть на окуповану РФ частину акваторії Чорного моря.

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що флоту Сполученого Королівства не завадять ходити біля берегів окупованого Росією Криму, а прем'єр-міністр Борис Джонсон підкреслив, що це українські територіальні води і було правильно використати їх.

27 червня BBC опублікувала низку документів міноборони Великобританії, що стосуються ситуації з есмінцем. Вони підтверджували, що прохід Defender поблизу окупованого Криму був продуманим рішенням британського уряду, щоб продемонструвати підтримку України.