Клімкін пояснив, що слугує перепоною Україні для вступу в НАТО і ЄС

Корупція в Україні не дає їй рухатись далі
Ексклюзив
Клімкін пояснив, що слугує перепоною Україні для вступу в НАТО і ЄС
Павло Клімкін (фото: УНІАН)
30 Червня 2021, 09:42
читать на русском

Президент Володимир Зеленський має зробити зустріч з президентом США Джо Байденом, яка має відбутись наприкінці липня, успішною для себе, і для України. Але головною проблемою, чому Україна не в НАТО, є сприйняття як корупційну країну.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках, співзасновник громадської організації "Центр національної стійкості та розвитку" Павло Клімкін.

За його словами, Зеленський має зробити цю зустріч успішною і для себе, і для України. Жодного іншого шансу немає. Він має дуже ретельно і креативно готуватися до неї.

Ми чули відповідь Байдена на питання "чому Україна не в НАТО?" Він чітко сказав, що проблема навіть не в окупованому Донбасі. Сприйняття України як корупційної країни - це найбільша перепона на нашому шляху далі, це квиток до ЄС і НАТО.

Тому я б на місці Зеленського чітко підготував пропозиції безпеки, які критичні для України - це безпекова угода зі Сполученими Штатами до членства в НАТО, це розміщення американських підрозділів та інших членів Альянсу, їх інфраструктури на нашій території, - зазначив він.

Також Клімкін, враховуючи ініціативу Байдена щодо глобальної боротьби з корупцією, сказав би: "Ви нас бачите і сприймаєте як корупційну країну, а я готовий показати, що це не так реальними діями, а не імітацією. Давайте станемо чемпіонами в цій ініціативі. Зробімо спільний план: дуже зрозумілий, який буде схожий за своєю структурою на безвіз. Якщо цей план буде виконано, то це історія спільного успіху, яка відкриє для нас двері вперед, а якщо цей план не буде виконано, то я несу за це політичну відповідальність".

За його словами, у цьому меседжі дуже проста, жорстка мова, і Байден таку мову насправді сприйме.

Нагадаємо, 7 червня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом. Байден запросив президента України Зеленського цього літа відвідати Білий дім.

Читайте також

1