Стрічка новин
Сьогодні
26 Квітня 2024

В Україні відкрився ринок землі: як можна купити ділянку с/г призначення

1 Липня 2021, 10:40
unnamed Економічні новини - головні новини України та світу

В Україні з 1 липня відкрився ринок землі і тепер у громадян з'явилась можливість стати повноцінними власниками ділянки с/г призначення.

У ніч на 31 березня, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №2178-10 про ринок землі. З 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі, який діяв в Україні близько 20 років. “Апостроф” розповідає, що це означає і як оформити покупку землі, інформують Економічні Новини.

Купити землю в Україні можуть:
громадяни України
Юридично особи, створені і зареєстровані в Україні без іноземних учасників
Територіальні громади та держава
Банки можуть стати власниками землі виключно в разі, якщо земельна ділянка перейшла їм як заставне майно за непогашеним кредитом.

Не можуть купити землю в Україні:
Компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора – Росії, що належать до терористичних організацій.
Компанії, що знаходяться у власності іноземних держав, офшорів, або ж ті, бенефіціара яких неможливо встановити.
Юридичні особи, зареєстровані в країнах, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та компанії, що знаходяться під санкціями.
Орендарі земель, які працюють на них і мають право користування не пізніше ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу.
Іноземці та іноземні компанії, які є аграрними землевласниками, заборонено до проведення референдуму з цього питання.

Що продавати заборонено:
Землю державної та комунальної власності
Ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території не продаються і не купуються. Їх можна тільки передати у спадок
Крім того, не можуть бути передані в приватну власність земельні ділянки, розташовані ближче ніж за 50 км від державного кордону, крім кордону, який проходить по морю.

Покрокова інструкція щодо придбання с/г землі:

Крок 1
Землю можуть купувати лише громадяни України. Також важливо перевірити у себе наявність інших земельних ділянок с / г призначення у власності (фізособи можуть мати у власності не більше 100 га с / г земель (з 2024 року – до 10 000 га).

Також необхідно мати банківський рахунок і підтверджені джерела походження коштів, за рахунок яких буде купуватися земля. Всі розрахунки за договором купівлі-продажу повинні відбуватися виключно в безготівковій формі.

Крок 2
Вибравши ділянку для покупки, необхідно перевірити:
чи не знаходиться вона в зоні дії спецдозволу на видобуток надр;
чи не здана ця земля в оренду;
кадастровій номер на публічній кадастровій карті

Крок 3
Вартість ділянки визначається за домовленістю сторін. Однак до 1 січня 2030 року не можна буде продати землю с / г призначення нижче нормативної грошової оцінки. Дізнатися її можна через електронні сервіси земельного кадастру або надіславши запит через ЦНАП.

Разом з тим, коли сторонами угоди купівлі-продажу земельної ділянки є фізичні особи, обов’язковим також є проведення експертної оцінки земельної ділянки.

Крок 4
Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу може бути здійснено за місцем розташування земельної ділянки або однієї зі сторін договору. Нотаріус зобов’язаний провести перевірку на відповідність законодавчим нормам продавця і покупця, що може зайняти до двох місяців.

Нотаріус перевіряє:
наявність у покупця громадянства України;
внесення набувача в санкційні списки;
джерела походження коштів, за які буде купуватися земля;
місце розташування ділянки щодо державного кордону (якщо у нотаріуса виникнуть сумніви щодо 50-кілометрову зони держкордону, він звернутися до Держгеокадастру із запитом);
загальну площу земельних ділянок с / г призначення, які вже знаходяться у власності потенційного покупця, і готується до покупки наділ (разом вони не повинні перевищувати 100 га).

Будь-яка невідповідність законодавчим вимогам є підставою для відмови в оформленні угоди. Якщо ж недотримання хоча б однієї з умов розкриється вже після укладення угоди, це не тільки стане підставою для визнання її недійсною, а й конфіскації земельної ділянки.

Якщо ж все відповідає нормам, угода відбувається і нотаріус вносить до реєстру нерухомого майна та Держгеокадастр дані про нового власника і надає йому правовстановлюючі документи, що підтверджують перехід землі в його власність.

На ринку землі можуть реалізовуватися тільки приватні землі підконтрольної Україні території. Земля на окупованих територіях і на лінії зіткнення знаходиться під дією мораторію. До повного звільнення ці землі не можна ані купувати, ані продавати.

За словами першого заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького, немає ніяких обмежень для зон, прилеглих до лінії зіткнення. Власник приватної ділянки може продати свою землю на цій території. Однак покупець має врахувати ризики, пов’язані з російською збройною агресією, і можливі наслідки.

Залишити коментар:
Подписаться
Уведомить о
0 Комментарий
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Відео
Всі статті