$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+6° Київ +1° Варшава +13° Вашингтон

Відсьогодні у ЄС починають діяти паспорти вакцинації від COVID-19

UA.NEWS 01 Липня 2021 12:27
Відсьогодні у ЄС починають діяти паспорти вакцинації від COVID-19

З 1 липня в Євросоюзі вводять свідоцтва з проходження вакцинації — так звані «паспорта вакцинації».

Про це повідомляє УНН.

Ще у травні комісар ЄС з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідіс назвала цей захід «важливим кроком для того, щоб відновити свободу пересування по ЄС, забезпечивши безпеку настільки, наскільки це можливо».

Свідоцтва про вакцинацію від коронавірусу будуть цифровими, проте при необхідності документ можна буде отримати і в паперовому варіанті.

Враховуватись будуть, зокрема, щеплення від коронавірусу, зроблені препаратами, що не були схвалені в Євросоюзі.

Європарламент раніше хотів обмежитися тільки вакцинами, допущеними Європейським агентством лікарських засобів (EMA).

Як відомо, 20 травня, Рада ЄС схвалила дозволити в’їзд до Євросоюзу вакцинованим туристам.

17 березня Єврокомісія представила проект «коронавірусного» цифрового зеленого сертифікату, який повинен бути впроваджений до середини червня. Документи отримають не лише ті, хто щеплений від коронавірусу, але й ті, хто перехворіли. Діяти такі сертифікати, як очікується, будуть тільки до офіційного завершення пандемії. У Єврокомісії заявили, що розглядають можливість визнання сертифікатів, виданих за межами ЄС, і документів про щеплення вакцинами, застосування яких в Євросоюзі не дозволено. При цьому Європарламент вимагає, щоб ЄС ввів COVID-сертифікати максимум на один рік.

Водночас Єврокомісія запропонувала дозволити в’їзд в ЄС вакцинованим від коронавірусу туристам.

Читайте також:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив активізувати аудит українського COVID-сертифікату, який буде використовуватися для поїздок в країни Євросоюзу. А також прискорити роботу з підписання відповідної угоди з Єврокомісією.

Раніше в Кабінеті міністрів України зазначили, що COVID-сертифікати запустять в Україні впродовж 10-14 днів після того, як їх запровадить Європа.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен зазначила, що в майбутньому цифрові COVID-сертифікати стануть чинними для країн за межами ЄС.