Представники Офісу Генерального прокурора подаватимуть клопотання щодо продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі відомства.

«Офіс Генерального прокурора буде подавати клопотання про продовження обраного судом попереднього запобіжного заходу», – сказали у пресслужбі.

До слова, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова забрала під своє керівництво департамент, який розслідує злочини, які вчинили в умовах збройного конфлікту. Перед цим — 29 червня — вона забрала його у свого заступника Гюндуза Мамедова і передала іншому заступнику Максиму Якубовському

На сайті Офісу генпрокурора є відповідний наказ від 30 червня 2021 року. Підписав його Якубовський.

У наказі пропонується додати до керівництва і питань, які генпрокурор залишає за собою, цей департамент, який розслідує злочини в умовах війни.

Повна назва департаменту — Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту. Його створили у 2019 році і він займається розслідуванням злочинів, що посягають на основи національної безпеки України, недоторканність державних кордонів, а злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

Цей же департамент співпрацює із Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів Росії, а також розслідує справу стосовно організації «Український вибір», яку очолює Віктор Медведчук.

29 червня Венедіктова передала цей департамент під керівництво свого заступника Якубовського, однак у нього міг бути конфлікт інтересів — якраз через Медведчука. З 2012 до 2014 року він працював в експертному центрі, який створили при «Українському виборі». А саме це «департамент війни» і розслідує справу про «Український вибір».

Відзначимо, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд справи за позовом народного депутата Віктора Медведчука, який оскаржив Указ Президента України № 64/2021 в частині застосування до нього санкцій, 28 липня.

Про це пресслужба ВС поінформувала у Фейсбуці.

КАС ВС продовжив розгляд справи за позовною заявою Віктора Медведчука, який оскаржив Указ Президента України № 64/2021 в частині застосування до нього санкцій. Під час судового засідання колегія суддів заслухала представника третьої особи – СБУ, щодо заявленого клопотання про розгляд справи у закритому режимі із повним фіксуванням його перебігу за допомогою звукозаписувальних засобів. Заслухавши позицію сторін, суд вирішив розглянути це клопотання у наступному судовому засіданні, яке призначено на 15:00 28 липня 2021 року”, – йдеться у повідомленні.

Також КАС ВС 30 червня продовжив розгляд справи № 9901/80/21 за позовом громадянки Наталії Лавренюк, у якому оскаржено указ Президента України від 19 лютого 2021 року № 64/2021 «Про рішення РНБО України від 19 лютого 2021 року “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”» у частині застосування цих санкцій до позивачки.

Під час судового засідання один із представників позивачки повідомив, що стосовно нього ще триває стадія оформлення доступу та допуску до держтаємниці.

Уточнюється, що інший представник позивачки повідомив, що не зміг ознайомитися із матеріалами справи, що містять гриф «Для службового користування», оскільки СБУ не надала відповідного дозволу.

А також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.