Вітренко оскаржуватиме припис НАЗК в суді

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко піде до суду з метою оскаржити припис НАЗК, що стосується його звільнення

Журналіст відділу новин

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу групи "Нафтогаз".

"Чому НАЗК не звертається до суду для припинення відповідного контракту, а грається в політику і в чиїх інтересах це відбувається? Чому досі Нацагентство не реалізувало надане законом право на звернення до суду, а штампує приписи, умисно поглиблюючи конфлікт, автором якого є вони самі?", – сказав Вітренко.

За словами голови правління "Нафтогазу", НАЗК мало б звернутися до суду, а не до наглядової ради.

Крім того, зазначив Вітренко, такий спосіб реагування НАЗК на порушення як припис не передбачений у разі застосування статей 26 та 67 Закону України "Про запобігання корупції".

Нагадаємо, 14 червня НАЗК за результатами моніторингу додержання законодавства про запобігання конфлікту інтересів виявило порушення в діяльності колишнього заступника міністра енергетики України, який наразі обіймає посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка. У зв’язку з цим НАЗК внесло припис КМУ.

За версією НАЗК, закон України "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна брати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Водночас, працюючи в Міненергетики, Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК "Нафтогаз України". Отже, його призначення на посаду голови правління цього товариства порушує закон. 

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що планує від імені уряду оскаржити у суді припис НАЗК щодо незаконності призначення Юрія Вітренка. 

16 червня очільниця наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення глави правління держкомпанії Юрія Вітренка

18 червня Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив дію припису НАЗК до Кабміну з вимогою звільнити голову правління "Нафтогазу" Юрія Вітренка

Сьогодні, 1 липня, НАЗК направило голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд припис, яким вимагає припинити контракт з головою правління енергетичної компанії Юрієм Вітренком.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme