Крок до ліквідації ДАБІ: Рада взяла за основу законопроект про комплексні зміни у сфері містобудування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крок до ліквідації ДАБІ: Рада взяла за основу законопроект про комплексні зміни у сфері містобудування

Казна та Політика
554
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №5655, спрямований на комплексні зміни у сфері містобудування, та направлений на ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції.
«За» проголосували 309 народних депутатів.
Зокрема, закон передбачає внесення проектної документації на будівництво об’єкта та відомостей про неї до Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.
Зазначається про перевірку проектної документації на будівництво об’єкта та відомостей про неї на їх повноту, відповідність формату, логічність та достовірність автоматично програмними засобами Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.
Таким чином, скасовуються дозволи для отримання права на будівництво та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.
Повноваження з держреєстрації у сфері містобудівної діяльності покладають на:
  • нотаріусів;
  • посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, Київської, Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, на які покладено повноваження держреєстратора речових прав на нерухоме майно;
  • посадових осіб Держінспекції архітектури та містобудування — щодо об’єктів, на які поширюється дія ЗУ «Про державну таємницю», а також щодо реєстраційних дій, з яких прийнято рішення за наслідками адміністративного оскарження.
Також Рада у першому читанні взяла за основу законопроект №5656, який передбачає зміни у Бюджетному кодексі в рамках ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції. «За» проголосували 325 народних депутатів.
Проектом закону передбачається перерозподіл надходження державного та місцевих бюджетів у зв’язку з передачею повноважень державним реєстраторам з надання адміністративних послуг у сфері містобудівної діяльності.
Таким чином, у спеціальному фонді держбюджету у частині доходів є 30% адміністративного збору за держреєстрацію у сфері містобудівної діяльності, а також 30% плати, еквівалентної адміністративному збору у сфері містобудівної діяльності, яка стягується нотаріусами.
Зокрема зазначається, що 70% адміністративного збору за держреєстрацію у сфері містобудівної діяльності, що здійснюється РДА, належать до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас