Ухвалений Верховною Радою закон про корінні народи ніяк не порушує права російської меншини в Україні, тому невдоволення президента РФ Володимира Путіна виглядає безглуздо.

Про це сказав в коментарі “Сьогодні” народний депутат від фракції “Слуга народу”, голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Він вважає, що всі заяви Путіна про нібито небезпеку українського закону про корінні народи розраховані виключно на “внутрішню аудиторію” Росії.

“Заяви Путіна про порушення законом прав росіян, які проживають в Україні, мають безглуздий і навіть смішний вигляд. Вони розраховані на внутрішню аудиторію Росії. За допомогою підміни понять, таких як корінні народи і нацменшини, росіянам доносять невірну інформацію, – сказав Потураєв.

Нардеп зазначив, що у Росії аналогічний закон був ухвалений ще наприкінці 90-х років.

“Він практично нічим не відрізняється від нашого, крім того, що перелік народів в російському законі більший”, – пояснює “слуга народу”.

Нагадаємо, нещодавно президент Росії Володимир Путін знову розкритикував український законопроєкт про корінні народи. Його здивувало, чому росіян в Україні не хочуть визнавати корінними, а також злякався, що в результаті це зменшить загальну кількість росіян. Про це господар Кремля сказав під час прямої лінії.

Він назвав “керівництво України явно недружнім” по відношенню до Росії.

“Це очевидно, інакше важко було б пояснити проєкт закону, який внесений президентом (Володимиром Зеленським. – Ред.) в Раду, а саме про корінні народи, де російський народ оголошується некорінним на цій території. Ну це взагалі просто незрозуміло. З давніх-давен тут жили росіяни , а тепер вони оголошуються там некорінними. Що це таке, до чого це призведе?” – сказав Путін.

За його словами, це може привести до того, що частині людей нібито доведеться виїхати, ось тільки їхати їм нікуди.

“Вони будуть почуватися людьми другого сорту. Це призведе до скорочення загального числа росіян. Це можна порівняти за своїми негативними наслідками із застосуванням якоїсь зброї масового ураження. Видавлюють російську мову з реального практичного життя”, – підкреслив президент РФ.