Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

ООН підтвердила оновлений температурний рекорд в Антарктиді — його зафіксували на початку 2020-го

Гора Гершель в Антарктиді, ілюстративне фото
Гора Гершель в Антарктиді, ілюстративне фотоWikimedia Commons

Організація Об'єднаних Націй підтвердила новий температурний рекорд в Антарктиді — 18,3°C. Його зафіксували 6 лютого 2020 року на аргентинській дослідницькій станції Есперанса.

Про це повідомила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) ООН.

Попередній рекорд для антарктичного регіону становив 17,5°C. Його 24 березня 2015 року зафіксували на тій самій дослідницькій станції Есперанса.

Крім того, ВМО відхилила ще одну заявку на рекорд: 9 лютого 2020 року бразильська автоматизована станція моніторингу вічної мерзлоти на острові Сеймур повідомила про температуру у 20,75°C.

Директор ВМО Петтері Таалас пояснив, що таке спостереження за температурою є важливим, оскільки допомагає відстежувати клімат в одному з найвіддаленіших місць на Землі.

Він також нагадав, що Антарктичний півострів, на якому зафіксували рекорд, є регіоном з одним із найшвидших темпів потепління на планеті. Так, упродовж останніх 50 років там температура зросла майже на 3°C.

Чому на Землі стає спекотніше?

Головною причиною є накопичення вуглецевих викидів в атмосфері, які створюють так званий парниковий ефект: пропускають сонячне світло, але не дають йому розсіятися в космосі. Через це тепло від сонячних променів лишається в атмосфері, поступово її нагріваючи.

За  оцінками  Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини ХХІ століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично допустима норма, перевищення якої може призвести до зменшення врожайності рослин і, відповідно, змін в екосистемах світу.

Якщо ж темпи зростання викидів,  спричинені найбагатшими людьми  світу, залишатимуться такими ж, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.