$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+3° Київ +6° Варшава +12° Вашингтон

Відео: Лукашенко готує претензію Меркель за результатами антитерористичної операції

UA.NEWS SAV 02 Липня 2021 12:44
Відео: Лукашенко готує претензію Меркель за результатами антитерористичної операції

У Республіці Білорусь проведена «масштабна антитерористична операція». За її підсумками, Мінськ планує висунути претензію керівництву Німеччини, зокрема – канцлеру Ангелі Меркель.

Про це 2 липня заявив білоруський диктатор Аляксандр Лукашенко, повідомляє БЕЛТА.

«Сьогодні закінчували в країні масштабну антитерористичну операцію. Нам здавалося, що вони економічно будуть нас душити. Ні. Триває в більш масштабних розмірах терор всередині країни проти людей і об’єктів... Після сьогоднішнього завершення заходів по лінії контррозвідки, ми вже не якомусь Гайко Маасу, міністру закордонних справ Німеччини, висунемо претензії, але й самому канцлеру і декому з керівництва Німеччини»

Аляксандр Лукашенко

диктатор Республіки Білорусь




Нагадаємо, 23 травня військово-повітряні сили Республіки Білорусь примусово посадили в Мінську авіалайнер Ryanair, що прямував рейсом Афіни – Вільнюс через повідомлення про наявність бомби. Відразу ж після посадки, білоруські спецслужби затримали екс-головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича і його супутницю – росіянку Софію Сапеґу, які перебували на борту.

У країнах Заходу інцидент назвали «повітряним піратством». Брюссель анонсував поетапне запровадження санкцій проти режиму Лукашенка.

21 червня ЄС і США запровадили санкції проти Білорусі через інцидент. Під обмеження потрапили фізичні та юридичні особи, зокрема великі бізнесмени, силовики і члени сім’ї Лукашенко.

Пізніше санкції проти РБ запровадили Велика Британія і Канада. До британського «чорного» списку увійшли 12 осіб і 2 юридичні особи, до канадського – 17 білоруських громадян і 5 компаній.

24 червня ЄС також затвердив секторальні санкції проти Республіки Білорусь, які вдарять по нафті, калію, банкам, тютюну і наглядовим технологіям. Також країни ЄС заборонили Білорусі поставляти товари військового та подвійного призначення й обмежили країні доступ на свої фінансові ринки.

У відповідь, режим диктатора Лукашенка призупинив участь в ініціативі Європейського союзу «Східне партнерство», а також відмовився від угоди з ЄС про взаємне повернення нелегальних мігрантів (реадмісію).