Голова партії “Наш край” Сергій Шахов різко висловився на адресу народного депутата з фракції “Слуга народу” Данила Гетманцева у програмі “Народ проти” на телеканалі “Україна 24”.

“Данила, як тільки будь-який твій законопроєкт заходить до зали, бізнес отримує нервовий шок, удар струмом. Ти ж доктор юридичних наук, професор, грамотна людина. Тебе попросили в Офісі президента або Кабміні, а ну, Даня, давай, дай зараз по бізнесу, зараз заберемо, можна накласти в штани, хлопці, чесно.

Ситуація наступна. Коли будують щось або добувають, є собівартість, вугілля там, 1000 м під землею, шахтарі там сидять, ще й зарплату не отримують. Ви це вивчали? Ви лупанули законопроєкт (№5600 про індексацію окремих податкових ставок і підвищення рентних платежів — ред.), ваша колега з “Слуги народу” Галина (Янченко — ред.) говорить, що буде подавати море правок за те, що сьогодні грабують бізнес … Ви сьогодні знищуєте людей, які реально вкладають гроші хоча б кудись в нерухомість, а не засовують в банки, які ви нищите”, — сказав він.

Шахов зазначив, що через підвищення ставок податку на нерухомість багато хто не зможе заплатити потрібні суми.

“Сьогодні мені бабусі скаржаться або дідусі, кажуть: Сергію, що відбувається? Будинок, дід помирає, бабусі отримати спадок, треба заплатити за цю нерухомість. Ви з глузду з’їхали ?! Може, ще треба за будку з собакою заплатити або сарай?!” — заявив він.

Гетманцев відповів на заяви Шахова, їх розмова переросла в емоційну перепалку.

Данило Гетманцев: Ви говорите, що ми не повинні оподатковувати тих, хто недоплачує.

Сергій Шахов: За що вам доплачувати ?!

Данило Гетманцев: Не нам, а країні.

Сергій Шахов: Не нищіть те, що люди будують, зробіть аудит …

Данило Гетманцев: Ти мене не перебивай. Ти у двох реальностях живеш. Ти одночасно говориш про бабусю, якій нема за що жити, і про те, що не треба обкладати 18% третій продаж квартири в рік!

Сергій Шахов: Це ви здираєте з бабусі, слуги народу! Ви зробили рабами свій народ!

Данило Гетманцев: Стій! Залиш ці гасла для площі! Давай предметно.

Сергій Шахов: Знущаєтеся з народу!

Данило Гетманцев: Якщо ми не зробимо рівне оподаткування, то яку б ми шкалу ні вводили, прогресивну або пласку, вона не буде працювати для половини економіки, тому що друга половина в тіні.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”. За проголосувало 264 народні депутати, проти – 50, один утримався і 17 не голосували.

Проєкт закону зареєстрували у Верховній Раді 2 червня. Його ініціатором став Кабінет Міністрів. Законопроєкт передбачає підвищення податків фактично у всіх сферах економіки.

Документ розробляло Міністерство фінансів. Уряд схвалив його на засіданні 12 травня. У Кабміні вважають, що зміни дадуть можливість збирати до державного бюджету додатково понад 60 млрд грн на рік. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль стверджував, що нововведення стосуватимуться тільки великого бізнесу й не торкнуться загальнодержавних податків для людей, а також малого та середнього бізнесу.