Чому під час прямої лінії президент Росії і словом не обмовився про Мінські угоди? На цю тему міркує політолог Руслан Бортник у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

Експерт вважає, що мовчання щодо Мінських угод з боку Путіна має дві причини. Перша, пояснює він, полягає у банальному браку часу, а друга – у тому, що не було як такої розмови про українські питання.

Тим не менш, Бортник припускає, що президент РФ сьогодні вже не має надій на виконання Мінських угод. «Думаю, напевно, Росія теж відчуває вже глибоке розчарування, втому і оцінює, наскільки низька ймовірність реалізації Мінських угод. Це не означає, що Росія коли-небудь відмовиться від них», - каже він. Політолог додає, що Росія може відмовитися від «Мінську», але для цього Україні потрібно дати їй щось інше і доволі вигідне.

Також він зазначає, що майже непомітно ні для кого відбулися зміни у стратегії РФ щодо Донбасу. На думку Бортника, Росія цілком розглядала варіант інтеграції Донбасу в Україну на своїх умовах, адже це змінило би електоральну карту. Але тепер, каже експерт, ми можемо спостерігати закриття блокпостів та паспортизацію у самопроголошених республіках.

Це наштовхнуло політолога на думку про зміну стратегії Росії щодо цих територій. Тепер, пояснює він, ідея полягає не в тому, як би вигідно інтегрувати Донбас назад в Україну, а як би зробити з нього ще один регіон РФ. «Зробити його частиною Росії де-факто. Без де-юре, звичайно, визнання будь-якого нового статусу-кво», - підкреслює Бортник.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Водночас він звинувачує тих українських політиків, які й далі дивляться на Донбас зі старих позицій і порівнюють його із «раковою пухлиною». Експерт пояснює, що такі заяви лише на руку Росії, водночас інтенсивність паспортизації зростає. «Як Росії віддати Донбас, на якому вже проживають 600 тис. громадян Росії? Як їм віддати Донбас через рік-два, коли там буде 2-3 млн російських громадян? Нереальна історія», - констатує гість програми.

Нагадуємо, Бортник розповів, чи варто очікувати зустрічі Зеленського з Путіним.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Бортник розповів, що в Україні є ніша для партій, які підтримає євро-песимістичний електорат.